Аналіз підсумків та досягнутих результатів роботи шкільної бібліотеки 2021-2022 навчальний рік

Posted in Діяльність бібліотеки

Аналіз роботи шкільної бібліотеки

Комунального закладу

« Академічна гімназія Кропивницької міської ради»

за 2021 – 2022 навчальний рік

 

3153155

 

 

У 2021-2022 навчальному році робота шкільної бібліотеки була спрямована на виконання Законів України «Про освіту», «Про бібліотеку і бібліотечну справу», Положення про бібліотеку загальноосвітнього навчального закладу, нормативних документів Міністерства освіти і науки України, Статуту закладу.

Шкільна бібліотека свою діяльність організовувала спільно з педагогічним колективом, відповідно до плану роботи, керуючись посадовою інструкцією завідувача бібліотеки, правилами користування бібліотекою. Регламентувалася режимом роботи бібліотеки, встановленим директором закладу відповідно до внутрішнього трудового розпорядку.

З метою інформування педагогів закладу про нове в освіті та з метою надання методичної допомоги учителям завідувачем бібліотекою було сформовано папку «До 2021-2022 навчального року», де зібрані наступні матеріали:

    рекомендації – дистанційне навчання, перелік освітніх джерел та онлайн платформ на допомогу педагогам в організації дистанційного навчання;

    додаток з листа МОН України № 1/9-420 «Щодо організації роботи закладів загальної середньої освіти у 2021-2022 навчальному році»;

    методичні рекомендації щодо проведення у 2021-2022 навчальному році Дня Знань;

    лист МОН України № 1/9-394 «Про переліки навчальної літератури, рекомендованої МОН України для використання у закладах освіти у 2021-2022 навчальному році»;

    додаток до листа МОН України №1/9-385 «Інформаційні матеріали щодо створення безпечного освітнього середовища, формування у дітей та учнівської молоді ціннісних життєвих навичок, профілактики булінгу, кримінальних правопорушень, вживання наркотичних і психотропних речовин та запобігання торгівлі людьми у 2021-2022 н.р.»;

    лист МОН України «Про проведення конкурсного відбору підручників для здобувачів повної середньої освіти і педагогічних працівників у 2021-2022н.р.»;

    постанова Головного державного санітарного лікаря України №42 «Про тимчасові рекомендації щодо організації та протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину в зв’язку з поширенням корона вірусної хвороби (COVID-19);

    лист МОН України №731 «Про повторне видання підручників для 5 класу закладів загальної середньої освіти».  

У бібліотеці продовжує діяти постійно діюча виставка «Нова українська школа» з наступними розділами: а) методичні рекомендації для вчителів початкової школи, б) для батьків першокласників про Нову українську школу, в) новий освітній простір, г) адаптаційний період першокласників, д) ранкові зустрічі.

Підготовлено папку для методичної допомоги вчителям – Програма обласного науково-методичного проекту «Педагогічні стратегії розвитку само ефективної особистості в освітньому просторі Нової української школи» 2020р.-2023р.

               На початку навчального року була проведена перереєстрація читачів, проводився цикл бесід з учнями про правила користування бібліотекою, про збереження книг, також проведена робота щодо заборгованості читачів.

Завданням бібліотеки протягом року було надання допомоги учням у вивченні та засвоєні шкільної програми через підбір відповідної літератури, організація навчальної діяльності та дозвілля дітей, створення сприятливих і комфортних умов для забезпечення роботи читачів у читальному залі бібліотеки. Важливим було створення позитивного іміджу через пошук сучасних, найбільш привабливих для читача форм популяризації книги, а також послуг, які пропонує бібліотека.

Робота з інформаційного забезпечення освітнього процесу  охоплювала в собі цілу систему заходів з вивчення запитів книго користувачів: аналіз читацьких формулярів, опитування, бесіди, спостереження.

Систематично велась робота щодо оформлення картотек, тематичних папок, документації, пов'язаної з інвентаризацією, одержанням підручників, видачею та збиранням їх у читачів. Бібліотечним працівником постійно вивчався стан забезпечення учнів підручниками, придатності їх для використання в поточному році.

У 2021 навчальному році були отримані нові підручники для учнів 4-х, 8-их, класів, які обрані були закладом освіти та схвалені колегією Міносвіти.

Також працівником бібліотеки було організовано та проведено етапи роботи щодо вибору та замовлення підручників для 5-их та 9-их класів. Проведено списання підручників та художньої літератури, які не придатні для використання в навчальному процесі.

     У жовтні 2021 року другокласників ознайомлено з роботою шкільної бібліотеки учні були ознайомлені з «Правилами користування бібліотекою та книгою», дітям були видані художні книжки. Також проходив Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек під гаслом «Шкільна бібліотека та екологічна просвіта учнів». Екологічна культура учнів визначається відповідальним ставленням до природи і передбачає наявність глибоких знань про навколишнє середовище та засоби його захисту, уміння розв’язання екологічних проблем, безпосередньо участь у природоохоронній діяльності. Проходив рейд - перевірка стану збереження підручників по класах.

Протягом року були оформлені наступні книжкові виставки до знаменних і пам’ятних дат:

    «До Державного прапора та Дня Незалежності України»;

    «Що треба знати про COVID»;

    « Як не стати жертвою булінгу»;

    «Інформаційні матеріали до Дня пам’яті захисників України»;

    «Вересень, немов учитель, двері відчинив»;

    «Увага! Діти на Дорозі!»;

    «Дітям про планету Земля»;

    «Герої нашого часу»;

    «Козак- душа правдивая»;

    «Я люблю українську мову»;

    «Безпека мого життя»;

    «16 днів проти насильства»

    «До Дня Гідності та свободи»;

    «Голодомор»;

    «16 днів проти насильства»;

    «День збройних сил України»;

    «Вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на чорнобильській АЕС»;

    «Новорічні свята. День Святого Миколая»;

    «День Соборності України»;

    «Голокост в Україні»;

    «Пам’ятаємо Героїв Крут»;

    «Безпечний інтернет»;

    «День рідної мови»;

    «Герої Небесної Сотні»;

    «до 151- річчя від Дня народження Лесі Українки»;

    «Тарасові твори»;

    «Чорнобиль»;

    «Всесвітній день книги»;

    «Пам’ятаємо минуле заради майбутнього»;

Протягом року у бібліотеці проводилися різні заходи.

В рамках Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек, який цього року проходив під гаслом «Шкільна бібліотека та екологічна просвіта учня», учні 2-6 класів гімназії взяли участь у конкурсі малюнків «Природа очима дітей» Проведено онлайн конкурс віршів «Природа у поезії»; фотоконкурс «Квіти навколо нас», «У світі дивовижної природи» (створення фотогалереї читачів)

Також у листопаді (30.11.21) читачі бібліотеки долучились до акції «Наші долоньки проти насильства». З кольорового паперу діти виготовляли долоньки, які символізують доброту, тепло, єднання, надію на безхмарне щасливе дитинство без зла, горя та насильства; мрію про спокій і злагоду в родинах та країні, про мир та взаєморозуміння, добро та любов.

У рамках акції "Світ без насильства" бібліотекарем 26 листопада було здійснено добірку тематичної літератури, яка мала за мету навчання життєвих навичок дітей та підлітків, які найбільше постраждали внаслідок військового конфлікту в Україні, необхідних для мирного життя у нових суспільних та домашніх спільнотах та спрямована на розвиток у дітей відповідного віку соціальних навичок, а саме: ефективного спілкування, співчуття, поваги до прав людини, роботи в команді, конструктивного вирішення конфліктів і їх запобігання.                

             До Дня української писемності та мови у бібліотеці була представлена тематична виставка «Наша мова – солов’їна». Читачі бібліотеки зібрали вислови, цитати та афоризми про мову від відомих українських письменників, які звертаються до кожного з нас.

             21 листопада День Гідності та Свободи. У приміщенні бібліотеки відбувся бібліотечний урок поезії «Герої не вмирають». З уст читачів бібліотеки звучали поетичні рядки, сплетені у патріотичну мозаїку "Вірші, написані Майданом". Присутні вшанували пам’ять Героїв Революції Гідності, воїнів-захисників, які загинули за світле майбутнє, хвилиною мовчання. До уваги відвідувачів також було розгорнуто книжково-ілюстративну виставку "Навіки в пам’яті народній", проведено огляд літератури, яка відображає події Майдану

             14 грудня наша країна відзначає День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. У житті українців Чорнобиль є і буде незагойною раною. Цей день вкотре нагадує про важливість особливих заходів безпеки у сфері використання мирного атома.

Також шкільна бібліотека долучилася до святкової новорічно-різдвяної виставки робіт «Новорічна композиція», де була представлена творча робота «Новорічний вінок».

             До Дня соборності підготовлена документальна виставка «День Соборності України». Пам’яті жертв Майдану було запропонована тематична виставка-пам’ять "Герої не вмирають".

             До 151-річчя від дня народження Лесі Українки учні гімназії взяли участь у поетичному челенджі "Велична постать".

           15 січня день народження Державного гімну України. У цей день увазі відвідувачів бібліотеки була запропонована презентаційна довідка про музичну редакцію Гімну України.

У квітні місяці до Міжнародного дня дитячої книги та Всесвітнього дня книг і авторського права шкільна біліотека долучилась до мережевої акції «Що порадиш прочитати, Бібліотекар!», відповідно до Стратегії розвитку читання на 2021 –2025 роки «Читання як життєва стратегія». Метою Акції є підтримка і розвиток читацького інтересу до художньої літератури; формування престижу книги і читання серед читачів.

До 36-х роковин Чорнобильської катастрофи оформлена тематична книжкова виставка. Проведено уроки пам’яті з учнями 3 та 4 класів "Дзвони Чорнобиля душу тривожать» . Захід об’єднав дітей і дорослих одним спогадом, однією печаллю, однією надією.

Підготовлено та проведено бібліотечні уроки:

    2 клас - «Читання – це завжди цікаво»;

    3 клас – «Твій друг – книга»,

    4 клас – ««Бібліотека – духовна скарбниця»;

    5 клас - «Довідкова література»;

    Для учнів 2 класу була проведена година «Книга-дивовижний сад, будинок життя та мудрості». Маленькі читачі познайомилися з історією створення книги, порівняли сучасну із старовинною, довідалися про професії, які потрібні для створення сучасних книг.

         З метою перевірки стану збереження навчальної літератури 1 раз на місяць були проведені рейди «Як живеш, підручнику?» у 1- 9 класах. З метою популяризації літератури, більш повного розкриття бібліотечного фонду, у шкільній бібліотеці діяли виставки книг ювілярів, а також виставки книг-ювілярів 2021-2022.р.

         Бібліотекою ведеться робота по поновлення фондів шкільної бібліотеки, покращення комплектування шкільної бібліотеки методичною, науково-популярною, довідковою, енциклопедичною, художньою літературою, періодичними виданнями.

Основні показники роботи бібліотеки у 2021-2022 навчальному році такі:

1.      Бібліотечний фонд: - 23.871 шт.

-        художня література – 8.717 шт.

-        підручники – 15.154 шт.

2.      Книговидача –   3.841      

3.      Відвідувань читачами - 5.834

             За допомогою різних форм роботи, які пропонуються бібліотекарем, учні збагачують свій багаж знань про державні символи України, про свій рідний край і його історію; вчаться бережливіше та охайніше ставитися до книг. Дана робота дає змогу вкотре додати дітям часточки загальнолюдських цінностей, гуманізму, милосердя, духовності і, звичайно ж, – любові до книг.

Пропозиції:

    Продовжити акцію «Подаруй книгу шкільній бібліотеці».

    Продовжити роботу «постів бережливих» по всіх класах.

    Осучаснити облік ведення документів у режимі он-лайн, використовуючи сучасні технології.

Завідувач бібліотекою                                 Княгницька Тетяна