Віртуальний бібліографічний огляд літератури

Posted in Діяльність бібліотеки

Віртуальний бібліографічний огляд літератури

Комунального закладу «Академічна гімназія Кропивницької міської ради»

з патріотичного виховання дітей та молоді у сім'ї

«Читаємо про Україну разом з дітьми»

 

9854654

 

ЧИТАЄМО ПРО УКРАЇНУ РАЗОМ З ДІТЬМИ!!

Шановні батьки!

Ми пропонуємо Вам до Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек разом з дітьми прочитати книги про Україну, які є у фонді нашої шкільної бібліотеки.

Вони містять різноманітну інформацію з української історії, культури, національної символіки.
Сімейне читання формуватиме у вашої дитини національну свідомість, патріотизм, любов до рідного краю, рідної мови, побуту та традицій.


 
584688
 

Державні символи України
/ Проценко А.М., Кусайкіна Н.Д. та ін. – вид. 2-е, пер. та доп. – Харків: Граматика, 2010. – 32 с.

Видання розкриває таємниці державної та народної символіки України, історії її виникнення та розвитку протягом тисячоліть.

Книга містить цікавих та маловідомих фактів з минулого та сучасності нашої країни, чудові ілюстрації та світлини.

 

54465659

Проценко А.М. Правителі України. Князі, гетьмани, президенти. Від Київської Русі до незалежної України. –

Харків : Граматика, 2010. – 56 с.

Видання присвячене постатям тих, хто з глибокого минулого і до сучасності очолював державні об’єднання на теренах нашої країни, лідерам нашого народу усіх часів. Книга створює галерею історичних портретів правителів України – від князів до президентів.

Видання містить багато фактів і насичене чудовим ілюстративним матеріалом.

 

96454563

Рідна країна моя - Україна

/Автор-укладач М.В.Богатиренко. - Донецьк: ТОВ ВКФ "БАО", 2006. - 64 с.

Книжка знайомить нашого читача з історією України, її багатою культурою, розповідає про національну символіку та природні багатства країни. Захоплива форма викладення, яскраві ілюстрації, змістовний і водночас цікавий матеріал робить видання корисним не тільки з пізнавальної, а й з культурно-виховної точки зору

 

652655525

Кобзар Т.Б. Притчі про Україну. -
К., 2003. - 48 с.

Чи є на світі щось святіше від любові до матері, рідної землі? З чого починається формування справжньої людини, патріота і громадянина? Відповіді на ці та інші питання ви знайдете у книжці Тимура Кобзаря "Притчі про Україну". Ця книжка містить алегоричні оповіді про тернистий шлях нашого народу до волі. Вони виховують почуття гідності, патріотизму, любові до нашої історії і духовних надбань.

Книга багата на чудові ілюстрації Володимира Миколайчука.

 

87455453

Україна: Повнаенциклопедія

/ Авт.- сост.В.М.Скляренко, Т.В.Иовлева, В.В.Мирошникова, М.А.Панкова. Художник-оформитель Л.Д.Каркач-Осипова. - Харків: Фоліо, 2007. - 463 с.

В енциклопедії міститься найрізноманітніша інформація про минуле та сьогодення нашої країни. Дванадцять прекрасно ілюстрованих розділів цієї книги докладно і цікаво описують історію, звичаї та традиції українського народу, розповідають про розвиток економіки, науки, культури і мистецтва в Україні

 

5454635

Природа рідного краю:
Для дітей середнього шкільного віку /авт.-упрорядники В.М.Скляренко, М.О.Панкова. - Харків: Основа, 2011. - 319 с.

У книжці розповідається про природу нашого спільного дому - України.

Енциклопедія складається з трьох розділів, в яких докладно описані природні зони України, а також наведена цікава інформація про природні багатства різних областей нашої держави.

Окремий розділ розповідає про заповідники, природні парки, зоопарки, а також про рослини і тварин, що занесені до Червоної книги

 

5468769

Червона книга України. Вони чекають на нашу допомогу
/ Упорядники О.Ю.Шапаренко, С.О.Шапаренко. - Харків: Торсінг, 2002. - 336с.: іл.

У виданні подано повний перелік видів рослин і тварин, занесених до Червоної книги України, їх короткі описи, причини зникання. Сподіваємося, що ця книга зробить когось добрішим до інших істот

 

658646454

Ушаков Д.А. Великіукраїнцї. –
Х.: Фактор, 2008. – 200 с.:
іл. –
(серія «Україна. Вчора, сьогодні, завтра»).

Книга рассказывает о выдающихся деятелях искусства, науки, политики и военного дела, о людях, чья жизнь и деятельность не могут быть оценены однозначно.

Книга розповідає про видатних діячів мистецтва, науки, політики і військової справи, про людей, чиє життя і діяльність не можуть бути оцінені однозначно.

Кожен з них залишив незгладимий слід в історії України.

В книзібіля600ілюстрацій.

 

8545151241

ДивовижнаУкраїна
/Авт.-сост.: Т.С.Жабськя, А.С.Тетельман, К.В.Шаповалова. –
Харків: Фактор, 2012. – 192 с.:
іл. –
(серія «Україна. Вчора, сьогодні, завтра»).

Книгамістить інформаціию прокількість та стантуристичних об'єктів. Читач відвідає печери, повні скарбів, відкриє таємниці палаців і зануриться в славне минуле древніх фортець. Для широкого кола читачів.

 

5415465661

Литовченко С.Д.
ІсторІя земель українських. –
Х.: Фактор, 2007.- 200с.:
іл. –
(серія «Україна. Вчора, сьогодні, завтра»).

Книга розповість про історію нашої батьківщини, розкриє сторінки славних перемог і гірких поразок, великих сподівань і розчарувань, через які пройшов український народ, щоб завоювати свою незалежність.

 

 878748456456

Слабошпицький Михайло. З голосу нашої Кліо:

(Події і люди української історії). - К.: Довіра, 1993. - 255 с.:іл.

Книжка складається з оповідей про особистостей, які відіграли значну роль в історії України. У розділі "Козацька Україна. Запорозька Січ" ви прочитаєте про козацькі звичаї, про Юрія ульчицького, завдяки якому вся Європа п'є каву, про Івана Сірка, якому приписували надлюдські можливості, про листування козаків з турецьким султаном

 

45454

Скуратівський В.Т. Дідух: свята українського народу. -
К.: Освіта, 1995. - 272 с.

Пропоноване видання - найбільш повне зібрання календарних свят українського народу. Автор щедро ділиться з читачем своїм знанням духовної культури нашого народу, його обрядовості, традицій, фольклору, що сягають тисячоліть.

Висока моральність предків, взаємодопомога, і головне, високопоетичний культ пращурів, шанування свого родоводу - все це гідне наслідування нинішніми поколіннями

 

9656565.jpg

Коваль А.П. Знайомі незнайомці: Походження назв поселень України.
Науково-популярне видання. - К.: Либідь, 2001. - 304 с.

Читач знайде у цій книзі цікаву інформацію з географії, топоніміки, дізнається про історію заснування та причини появи поселеня.

З книжки можна довідатися також про видатних людей, які уславили населений пункт, про історичні події, що в ньому відбувались або з ним пов'язані.

 

5644866

Дзига. Українські дитячі й молодечі народні ігри та розваги
/ Композиція П.Г.Черемського, Укладачі: В.І.Семеренський, П.Г.Черемський. - Харків: Друк, 1999. - 528 с.

Книга подає розмаїтий спектр народних ігор через обрядове коло. Ігри були й є своерідною школою фізичного й духовного гарту, пізнання власних нахилів, засвоєння етичних засад, навичок, орієнтації в довкіллі.

Читач відчує особливу стихію народних ігор, які виховували у дітей естетичний смак, любов до природи, рідного краю, розвивали фантазію.

 

65468665

Українські традиції і звичаї:
для дітей середнього шкільного вііку / авт.-упорядник В.М.Скляренко, А.С.Шуклінова, В.В.Сядро; худож.-іллюстратор В.М.Юденков; худож.-оформлювач Ю.Ю.Романіка. - Харків : Фоліо, 2013. - 318 с. - (Шкільна бібліотека. Дитяча енциклопедія)

Народні традиції і звичаї завжди були духовною основою життя українців. Вони формувалися протягом багатьох століть і є складовою частиною не лише історії нашого народу, а й сьогодення.

Нині народні традиції і звичаї стали одним із головних чинників відродження українського народу, його національної свідомості та людської гідності. І кожен з нас є спадкоємцем цього великого скарбу, продовжувачем традицій народної культури. В чому вони полягають, де їхні витоки? Як вони формувалися та змінювалися у різні часи на теренах нашої країни? На всі ці запитання ви знайдете відповідь у книзі.

У виданні є такі розділи:
Українська етнографія та народознавство
Світогляд, вірування та народні знання українців
Трудові та побутові традиції
Родинна обрядовість
Українські обереги: традиції та сучасність.

Книга у електронній бібліотеці "Культура України"

 

95652564654

Скарбниця народної мудрості
/ [упоряд. Т. М. Панасенко]. — Харків: Фоліо, 2011. - 286 с. — (Перлини української культури)

Відкривши цю книжку, ви потрапите у чарівний світ українського фольклору.

Прислів'я, приказки, загадки, лічилки і скоромовки - ці духовні скарби з незапамятних часів живуть у народі, передаються з уст в уста, від покоління до покоління, збагачуючи нашу мову влучними висловами та дотепними жартами.

Книга у електронній бібліотеці "Культура України"