Звіт з виховної роботи за І семестрі 2020-2021 навчального року

Posted in Діяльність навчального закладу

images_1561321320021651.jpg

 

 

Виховна робота в закладі проводилась з урахуванням науково-методичної проблеми школи: «Формування та реалізація компетентнісного підходу в навчально-виховній діяльності» та відповідно до виховної проблеми школи: «Виховання особистості учня шляхом формування компетентностей здорового способу життя».

Проблеми організації виховної роботи розглядалися на засіданнях педагогічної ради, нарадах при директорові, засіданнях методичних об’єднань класних керівників, засіданнях ради закладу.

Управління виховною роботою у закладі здійснюють заступник директора з навчально-виховної роботи Демешко К.С., педагог-організатор Богданова С.В., соціальний педагог Орєшкова І.В., практичний психолог Мезенцева О.В., завідуюча ДЮЦ «Сузір’я» Дрезналь І.Г., працюють два методичні об’єднання класних керівників:

1 – 4 класів – керівник Кирпа Олена Миколаївна

5 – 11 класів – керівник Кураксіна Оксана Ігорівна

Ціннісне ставлення особистості до суспільства і держави,що включає любов до Батьківщини, рідного краю, повага до українських звичаїв, обрядів, традицій, шанобливе ставлення до державної символіки. Знання та усвідомлення необхідності дотримуватися конституційно-правових норм. Повага і толерантне ставлення до представників інших етносів, віросповідань і культур.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу СОVID-19», з 12 березня 2020 оголошено карантин і  всім освітнім закладам було рекомендовано налагодити можливість отримувати знання та спілкуватись з педагогами, батьками та учнями за допомогою дистанційних технологій. Отож, карантин не став приводом для припинення навчання, а особливо виховання здобувачів освіти. Така форма роботи сучасна, цікава, і можливо, у перші дні була не зовсім зрозумілою. Але співпраця адміністрації, класних керівників, школярів, соціально-психологічної служби в закладі не припиняється, а проводиться у нових сучасних формах (додаток № 1).

Серед основних заходів що були проведені: Свято Першого дзвоника,     перший урок на тему: «Вересневі зустрічі в Країні Знань»; проведено заходи щодо відзначення 266-ї річниці заснування міста Кіровограда – долучилися до челенджу управління освіти «KrohLifeStory», організували разом із ДЮЦ «Сузір’я» квіткову фотозону «Осіння nostalgy»; години спілкування, та патріотичні акції до відзначення Дня Гідності та Свободи «Борись Вкраїно, за свободу, бо кров і сльози пролились…» (21.11).

У сучасних суспільно-політичних умовах, коли Україна ціною життя Героїв Небесної Сотні, зусиллями українських військових, добровольців, волонтерів відстоює свободу і територіальну цілісність, пріоритетного значення набуває патріотичне виховання учнівської молоді. Не залишились осторонь учні нашої школи: 13 жовтня 2020 року був проведений Єдиний тематичний урок «Честь, пошана і слава захисникам України. Пам’ятаємо минуле. Віримо у майбутнє», присвячений Дню захисника України, та колективно творча справа «Голуб миру», флешмоб «Хай буде мир на всій землі».

Цікаво в закладі пройшов 01 грудня по 18 грудня 2020 року Місячник морально-правового виховання. Здобувачі освіти разом із СПС взяли участь у проведенні онлайн - «баркемпу» в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства». До Дня права в закладі відбулася виставка малюнків та плакатів на тему «Я маю право».

Єдиний урок пам’яті присвячений Дню пам’яті жертв голодоморів в Україні – «З присвятою замордованим голодом…» у зв’язку з 87-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні»

14 грудня 2020 року проведено заходи до Дня вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, та виставлено матеріали в класну кімнату на платформі Googleclassroom.

При реалізації завдань екологічного виховання вчителі початкових класів та вихователі груп продовженого дня застосовують комплекс таких методичних засобів і прийомів, щоб вивчення природи, будь-яке спілкування з нею залишало в пам'яті школярів глибокий слід, обов'язково впливало б на почуття і свідомість. Взимку здобувачі освіти 1-4-х класів взяли участь в акції «Допоможемо зимуючим птахам». Вони роблять годівниці і розвішують на деревах.

Важливу роль в естетичному вихованні відіграють твори образотворчого мистецтва, музика, художня література, театр, кіно, телебачення тощо. Тому здобувачі нашого закладу разом із учнівським самоврядуванням влаштували селфі-фест до Дня краси «Краса починається з тебе». Онлайн фотоконкурс «Природа навколо мене».

Варто відмітити плідну роботу ДЮЦ «Сузір’я» та їхніх керівників гуртків по підготовці та участі різних мистецьких заходах, конкурсах, які проводилися в закладі та місті. Участь у міському челенджі до Дня міста. Онлайн привітання для школярів початкової школи до Дня святого Миколая та до новорічних свят.

Класні керівники приділяють значну увагу художньо-естетичному вихованню. Так, в поточному семестрі здобувачі освіти організовували :он-лайн фотоконкурс «Осінній дивограй», фотовиставка «Улюблені куточки рідного міста» до Дня міста.

Вихователі ГПД під час прогулянок на свіжому повітрі проводять години милування: «Осіння фантазія», «Сніговий балет».

       У грудні 2020 року до Дня Захисника України відбулася виставка плакатів.

Виховними досягненнями напрямку ціннісне ставлення до себе є вміння цінувати себе як унікальну та неповторну особистість, знати наслідки негативного впливу шкідливих звичок на здоров’я, прагнення бути фізично здоровою людиною. У зв’язку з цим було проведено бесіди: «Коронавірус: профілактика інфікування і поширення», «Якщо хочеш бути здоровим – загартовуйся!» (1-4 кл.), «Безпечна поведінка під час канікул – запорука здорового відпочинку», «Чистота рук – запорука здоров’я (5-8 кл.); профілактичні бесіди шкільної медсестри, бесіди в початковій школі «Профілактика інфекційних захворювань», конкурс плакатів «Скажемо «Ні!» шкідливим звичкам». Класні керівники регулярно проводили бесіди, інструктажі, з безпеки життєдіяльності (правила дорожнього руху, правила пожежної безпеки, поведінки на воді, поводження з газом, електроприладами, вибухонебезпечними предметами, поведінки в громадських місцях, профілактики інфекційних захворювань).

Важливою ланкою виховної роботи є пропаганда здорового способу життя, згідно с планом роботи з 14 по 18 вересня 2020 року в закладі був проведений Олімпійський тиждень в рамках якого проведені «Олімпійські уроки». Під час проведення тижня до закладу завітали гості:випускник школи Чемпіон України з легкої атлетики Денис Тисленко та представник Олімпійського комітету М.І.Аношкін.

Здобувачі освіти 9-Б класу разом із вчителем біології та географії Шнурковим В.Ю. взяли участь у VI Міському бізнес-турнірі «Стратегія фірми. Корпоратив-2020». 2 школярки 5-А класу взяли участь у конкурсі-імпрезі «Професія майбутнього» у рамках VI Міському бізнес-турнірі «Стратегія фірми.Корпоратив-2020» та отримали сертифікати за участь.

Протягом семестру було проведено два Тижні безпеки життєдіяльності з 07 по 11 вересня 2020 року тиждень БЖД на тему: «Світлофор нам всім моргає, до порядку закликає!», з 02 по 06 листопада 2020 року Тиждень знань безпеки життєдіяльності на тему: «Іскру гаси до пожежі, бо вогонь не знає межі!» Активну участь у проведенні тижнів взяли здобувачі освіти, класні керівники, співробітники поліції та ДСНС. У рамках цих тижнів відбувалися такі заходи, як: конкурс графіті для здобувачів освіти 1-4-х класів «Твій друг-безпечний рух!», фотоконкурс онлайн «Будь уважним на дорозі» для здобувачів освіти 8-11 класів, онлайн флешмоб «Дякую пожежному!», крім того були проведені вікторини, бібліотечні уроки.

          Ціннісне ставлення до сім’ї, родини, людей. Виховними досягненнями цього напрямку є знання та розуміння особистих, родинних, громадських, національних та загальнолюдських цінностей, уміння співпрацювати з іншими, працювати в групі та колективі, уміння прощати та просити пробачення, єдність моральної свідомості та поведінки, єдність слова і діла. Слід відмітити кропітку роботу з родинного виховання класних керівників початкової школи Шумак Н.Г., Кравцової О.А., Резніченко Н.В., Снєгова О.В., які проводили різноманітні свята. Проводилися конкурс малюнків «Моя сім’я », морально-етичні бесіди «Старші та молодші в сім’ї», години спілкування «Я та мої батьки», «Моральні ідеали, їх місце в нашому житті», до Міжнародного дня людей похилого віку (01.10) «Поважаємо старість», до Міжнародного дня інвалідів акція волонтерської допомоги та доброчинності «Світло добра у моїй душі»до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом для здобувачів освіти 10-х класів проводилася вправа про ризики інфікування, для 6-х класів «Правда чи міф», школярі 5-го класу створили листок здоров’я. Проведення цих заходів та акцій сприяло вихованню в учнів милосердя, співчуття, бажання допомогти.

Із метою виховання у дітей гуманного ставлення до тварин з представники учнівського самоврядування провели Всеукраїнську благодійну акцію «Happy Гав для Сірка» та «Хеппі Няв для Мурчика»зібрану школярами 1-11 класів, було придбано ліки, пелюшки та корм і передано в зоогазисну організацію «Бім». Нагороджено грамотою організації «Благодійний фонд «Щаслива лапа» за небайдужість до проблем безпритульних тварин та активну підтримку діяльності фонду «HappyPaw».

У рамках акції «Толерантність і реалії…» учнівське самоврядування провело інтерв’ю «Толерантність і сьогодення» під час якого учні, вчителі мали можливість висловити власну думку про значення слова «толерантність», організували «Скриньку побажань і пропозицій» з метою покращення організації навчально-виховного процесу Учні 5-х класів виготовили колажі до Дня толерантності.

Здобувачі освіти 1-11 класів, під керівництвом педагога-організтора та представників волонтерського загону закладу, взяли участь у Всеукраїнській благодійній акції «Щедрий віторок». Зібрані кошти передали на лікування онкохворій дівчинці. Участь в акції на підтримку дітей хворих на туберкульоз. Співпраця з благодійною організацією «100 відсотків життя».

Здобувачі освіти взяли участь у міському етапі Всеукраїнської виставки-конкурсу «Новорічна композиція» у номінації «Стилізована ялинка»; участь у міському конкурсі малюнків та плакатів на протипожежну тематику; участь команди закладу «Мега-20» в асинхронних турнірах з гри «Що?Де? Коли?», «Брейн-ринг».

Учнівське самоврядування провело акцію «Кращий куточок». Активними учасниками заходу були учні 5-Б, 7-В, 8-А, 8-В, 9-А, 9-Б, 10-А класів. До Дня вчителя здобувачі освіти підготували Онлайн привітання до Дня Учителя.

Староста 5-А класу разом із своїми однокласниками записала відео-привітання «За що я дякую пожежнику». Лідери учнівського самоврядування взяли участь у конференції «Права дитини в системі кримінального правосуддя».

Заступниця голови учнівського самоврядування Найко Ірина взяла участь у конкурсі «Лідер року 2020» серед представників учнівського самоврядування міста та виборола грамоту Управління освіти в номінації «Винахідливий лідер».

Класні керівники проводять педагогізацію батьків на батьківських зборах (2 рази в семестр), ведуть протоколи батьківських зборів, залучають батьків до до колективних творчих справ.

Аналізуючи стан виховної роботи в школі за І семестр слід відмітити і виконавчо-дисциплінарну діяльність класних керівників. Завжди сумлінно ставляться до своїх обов’язків класні керівники Дума Н.В., Кураксіна О.І., Ратушна О.М., Осаулець Л.В., Брайченко Т.І., Шумак Н.Г., Кравцова О.А., Снєгова О.В., Сащенко С.А, Федарка Т.П., Коваленко Ю.М.

Аналіз відвіданих виховних заходів показав, що виховна робота проводиться на належному рівні, використовуються сучасні технології виховання учнів. У цілому завдання виховної роботи, поставлені на І семестр 2020/2021 навчального року, виконані.

Усі загальношкільні заходи висвітлюються на сайті школи та в соціальній мережі Facebook.

Заходи, які були проведені у І семестрі 2020-2021 навчального року:

Свято Першого Дзвоника для учнів 1-х класів

Он-лайн фотоконкурс «Осінній дивограй», фотовиставка «Улюблені куточки рідного міста» до Дня міста.

ü    Селфі-фест до Дня краси «Краса починається з тебе».

ü    Конкурс малюнків до тижня БЖД «Світлофор нам всім моргає, до порядку закликає».

ü    Онлайн привітання до Дня Батька

ü    Онлайн привітання до Дня лікаря

ü    Онлайн привітання пожежним

ü    Онлайн привітання до Дня Учителя

ü    Онлайн привітання до дня Збройних сил України

ü    Участь у міському конкурсі малюнків та плакатів на протипожежну тематику

ü    Онлайн фотоконкурс «Природа навколо мене»

ü    Участь команди закладу в асинхронних турнірах з гри «Що?Де? Коли?», «Брейн-ринг».

ü    Проведення уроків доброти в початковій школі

ü    Вікторина «Що ви знаєте про СНІД» для учнів 5-11 класів

ü    Участь у Всеукраїнському волонтерському проекті «Щедрий вівторок»

ü    Участь у Всеукраїнських благодійних акціях «Хеппі Гав для Сірка», «Хеппі Няв для Мурчика»

ü    Участь в акції на підтримку дітей хворих на туберкульоз. Співпраця з благодійною організацією «100 відсотків життя».

ü    Благодійна акція, направлена на допомогу онкохворій дівчинці.

ü    КТС «Подаруй другові смайлик»

ü    КТС «Голуб миру», флешмоб «Хай буде мир на всій землі»

ü    Участь здобувачів освіти у конференції «Права дитини в системі кримінального правосуддя»

ü    Фотоконкурс «Я і мій домашній улюбленець»

ü    Участь у конкурсі «Лідер року 2020» серед представників учнівського самоврядування міста

ü    Участь у роботі міського Парламенту дітей

ü    Акція «Допоможемо зимуючим птахам»

ü    Заходи до Дня толерантності

ü    Виставка плакатів до Дня Захисника України

ü    Виставка малюнків та плакатів на тему «Я маю право»

ü    Акція «Прикрасимо заклад своїми руками»

ü    Онлайн привітання з новорічними та різдвяними святами

 

4165123пгророрм5_1.JPG4165123пгророрм5_2.JPG4165123пгророрм5_3.JPG4165123пгророрм5_4.JPG4165123пгророрм5_5.JPG4165123пгророрм5_6.JPG4165123пгророрм5_7.JPG4165123пгророрм5_8.JPG4165123пгророрм5_9.JPG4165123пгророрм5_10.JPG4165123пгророрм5_11.JPG4165123пгророрм5_12.JPG4165123пгророрм5_13.JPG4165123пгророрм5_14.JPG4165123пгророрм5_15.JPG4165123пгророрм5_16.JPG4165123пгророрм5_17.JPG4165123пгророрм5_18.JPG4165123пгророрм5_19.JPG4165123пгророрм5_20.JPG4165123пгророрм5_21.JPG4165123пгророрм5_22.JPG4165123пгророрм5_23.JPG