Розкажемо Європі про себе

Posted in МО класних керівників 5-11 класів

1.png

Мета: виховувати в учнів почуття патріотизму, національної гідності, любові та поваги до історії Батьківщини та рідного краю, поглиблювати знання учнів про Україну, про видатних українців; вшанування народних звичаїв та свят, формувати переконання у нетлінності духовних скарбів народу; формувати вміння працювати в команді; розвивати увагу, пам‘ять, кмітливість та ерудицію.

Обладнання: мультимедійна дошка, проектор, мультимедійна презентація, картки для відповідей.

Форма уроку:інтелектуально-пізнавальна гра.

ХІД УРОКУ

Учитель.   За доброю традицією Перший урок нового навчального року присвячений нашій Батьківщині – Україні. (Слайд 1).

Ми такі різні на нашій планеті. Та нас усіх об’єднує бажання жити в мирі та любові, а ще  мистецтво, яке ми відчуваємо душею і серцем, і для цього нам не потрібні перекладачі. Музика не має кордонів, вона об’єднує народи і континенти,  звучить у маленьких селах і мегаполісах, а ще –  робить нас щасливішими!

►Виконання пісні. Тож, розпочнемо наш урок з пісні! (Виконання пісні гурту Нумер 482 «Добрий Ранок, Україно!» https://youtu.be/3SyngeKJtkk). (Слайд 2).

Ми живемо в інформаційний вік: якщо про тебе не знають, то ти ніби й «не існуєш». У такому світі  перевагу має той, хто цікавіше і переконливіше про себе розкаже.

То ж сьогодні ми разом розкажемо про свою Батьківщину з такою багатою історією, народними традиціями, видатними постатями, культурними досягненнями та живописними краєвидами.

А розпочалось все у сиву давнину. Спільно ми зможемо здійснити історичний екскурс у минулі століття та пригадати деякі віхи становлення нашої держави. І хоча не всі теми з курсу історії ви опанували, та більшість з вас, безумовно, зможе проявити свою обізнаність та ерудицію. А допомагати нам будуть ілюстрації. (Після перегляду слайду учні визначають історичний період та стисло висловлюють свої знання щодо нього).

(Слайд 3).

2.png

Першим кроком до утворення теперішньої України послугувало створення могутньої монархічної держави з центром у місті Києві, що виникла в IX столітті в результаті об’єднання східнослов’янських племен під владою князів династії Рюриковичів. Ця держава мала назву… – Київська Русь.

Офіційно прийнята дата заснування Києва 482 рік. А заснували його брати…. Кий, Щек, Хорив та сестра…  Либідь. (Відповідь учнів).

(Слайд 4). 

3.png

Для зміцнення молодої держави потрібна була єдина віра, єдина релігія.

Вибір князя Володимира Великого зупинився нахристиянстві православного (візантійського) обряду.(Відповідь учнів).

Ключова подія – масове хрещення у 988 році мешканців Києва, а згодом інших міст держави князем Володимиром Великим. Християнство стало провідною релігією на Русі та сприяло зміцненню державності, поширенню писемності, розвитку живопису, архітектури, музичного мистецтва, зміцненню культурних зв'язків  з іншими державами.

         (Слайд 5).

4.png

Це іноземне іго встановилося 1237 року та тривало до 1480 року.Назва його – …  монголо-татарське іго.

Їхній шлях в історичне безсмертя починався у безкрайніх причорноморських степах, куди українці змушені були тікати від кріпосного права і пригноблення польських панів. У другій половині XV — на початку XVI століть поселення селян-втікачів простягалися цілою смугою від середньої течії Дніпра майже до Дністра. (Слайд 6).  

5.png

 

Цих людей стали називати…  козаками – словом тюркського походження, що означає – «вільна людина» і «шукач пригод».

Дмитро Байда зібрав розрізнені козацькі угрупування і збудував на острові Мала Хортиця фортецю, яка мала стати захисним кордоном від татар. Цю подію вважають початком…  Запорозької Січі. (1552-1554 pp.).

Перша письмова згадка про українських козаків датується 1489-1492 роками. Саме з того моменту розпочалася історія козацтва – історія битв, походів, поразок і перемог. Усі визначні події тих часів пов’язані з іменами отаманів, гетьманів, які боролися за майбутнє України, захищали землі від нападників. Їх імена відомі

кожному українцю. І ви теж їх прекрасно знаєте.

Давайте згадаємо імена уславлених козацьких ватажків. (П. Сагайдачний,        П. Дорошенко, П. Орлик, І. Сірко, П. Скоропадський, Д. Вишневецький (Байда),        Б. Хмельницький, І. Мазепа, К. Розумовський та ін.).

У Бендерах, на території військово-історичного комплексу «Бендерська фортеця», увагу відвідувачів незмінно привертає пам’ятний знак у вигляді розгорнутої книги. Викарбувані на ньому слова сповіщають, що споруджено його на честь історичної події, яка сталася понад 300 років тому. 5 квітня 1710 року побачила світ перша українська…  (Слайд 7)  конституція. 

6.png

 

«Пакти й Конституції», написані гетьманом Війська Запорозького Пилипом Орликом і є першою українсь­кою Конституцією в сучасному її розумінні.

Наступний крок - 1918 рік – рік об’єднання і створення незалежної України, яка проіснувала зовсім мало, але мала власного президента Михайла Грушевського.

Довгий шлях був пройдений до незалежності — історичні вторгнення і війни, боротьба з панами і окупантами, довгі роки радянського режиму, який не бачив в Україні незалежну і повноправну державу…

У середині 1980-х років XX століття знову розпочалась боротьба українського народу за незалежність.

24 серпня 1991 року Верховна Рада України прийняла Акт проголошення…  (Слайд 8) незалежності України.  

222.png

    Цей документ припинив існування Української Радянської Соціалістичної Республіки і проголосив створення незалежної держави — України. День прийняття цього Акту є національним святом.

   З того часу на території України мають чинність виключно Конституція і закони України.

   Революція Гідності 2014 року перед усім світом засвідчила прагнення українського народу до вільного, щасливого життя. Але, як це не сумно говорити, вона не пройшла  мирним шляхом –без жертв.

   Ми серцем і душею з тими, хто й у ці дні боронить нашу свободу на сході України, пам’ятаємо тих, хто віддав своє життя задля нашого щасливого майбутнього.

Вшануємо їх пам’ять хвилиною мовчання.(Слайд 9).https://youtu.be/4uKQPgvXxxk
І пам’ятаючи про загиблих і нещасних, ми маємо вчитися жити в мирі.(Слайд 10).
Мир на землі — це затишок і тиша,
Це сміх дитячий і душі політ,
Коли поет чарівні вірші пише
Про незвичайний, дивовижний світ.
Мир на землі — це росяні світанки,
Краса і творчість, пісня у гаях.
Мир на землі — це вечори і ранки
Із радістю і щастям у серцях.
Мир на землі — це дім, і мама, й тато,
Й любові стільки — просто через край!
Це та земля, де щастя є багато
І в кожній хаті — хліба коровай.
Це та земля, де сміх і пісня лине,
А діти йдуть до школи знов і знов.
Й ніколи у боях ніхто не гине,
Бо там господар — щастя і любов.

Учитель.  Ми пишаємося тим, що ми – українці! Продовження нашого уроку відбудеться у вигляді подорожі. Ми з вами зупинимося на кількох станціях:

  • станція «Українські свята»;
  • станція «Фольклорна»;
  • станція «Видатні постаті в історії»;
  • станція «Перекладач»;
  • Станція «Європейська».

Розминка «Транспорт». Отож, запрошую до веселої подорожі. А чим можна подорожувати? Літаком, потягом, автомобілем. І тому робимо розминку «Транспорт». (Слайд 11).

333.png

Станція «Українські свята». Перша наша станція називається «Українські свята». Перед вами аркуш, на якому ліворуч написано свято. Ваша задача поставити дату, коли в Україні відзначають це свято.

Назва свята Дата Назва свята Дата
Новий рік   День Українського козацтва  
День Героїв Небесної Сотні   Різдво  
День Конституції України   День НезалежностіУкраїни  
День Святого Миколая   День Соборності України  

( Відповіді: 1 січня, 14 жовтня, 20 лютого, 7 січня , 28 червня,  24 серпня, 19 грудня, 22 січня).

Станція«Фольклорна». (Слайд 12). Спробуймо відчути себе знавцями української культури.

  •   Вченому світ, а невченому… пітьма.
  •  Людей питай, а свій розум …май.
  •  За дурною головою рукам і ногам немаєспокою.
  • Де господар добре робить, там і поле буйнородить.
  • Слово — не горобець, вилетить — не спіймаєш.
  •  Свиня не з’їсть, поки необваляє.
  • Її  дарують, нею обмінюються на Великдень. (Писанка).
  • Дерево, яке оспівано у народних піснях, у віршах. Воно освячується в церкві перед Великоднем як засіб від злих сил. (Верба).
  • Кущ, оспіваний в українських народних піснях, символ дівочої вроди. (Калина).
  •  Чим прикрашають голову українські дівчата? (Вінок).
  •  Національний символ України. Матері дарують його своїм дітям на щастя, на долю, відряджаючи у далеку дорогу. (Рушник).
  • Козацький човен. (Чайка).
  • Найвідоміша козацька страва. (Куліш.)
  • Український народний духовий інструмент з дерева або очерету, що має форму трубки з отворами. (Сопілка).
  • Обрядовий хліб, який печуть на Великдень.(Пасха).
  • Приміщення, в якому жили козаки.(Курінь).
  • Скільки страв повинно бути на столі у Святий вечір?(Дванадцять).
  • Швидкий український танок.(Гопак).

Зупинка «Українська». Давайте переглянемо відеосюжет, який познайомить нас з цікавими фактами про Україну.  («Цікаві факти про Україну» https://youtu.be/hDb9WxPs5TA) (Слайд 13).

Станція «Видатні постаті в історії».  (Слайд 14). Україна може пишатися, що народила талановитих, геніальних поетів і художників, науковців і митців, філософів і новаторів, визнаних у багатьох країнах світу.

Давайте пригадаємо їх імена.

  • Український поет, філософ, письменник, графік, художник, політик, громадський діяч, і, як кажуть самі українці, духовний батько сучасного українського народу…  (Т.Г. Шевченко).
  • Великий князь, він побудував Золота ворота та Софійський собор у Києві. Його імя – (Ярослав Мудрий).
  • Історик, організатор української науки, професор, автор ілюстрованої історії України…  (Михайло Грушевський).
  • Творець перших у світі чотиримоторного літака, важкого чотиримоторного бомбардувальника і пасажирського літака…  (Ігор Сікорський).
  • Всесвітньо відомий вчений у сфері металургії і технології металів, академік, президент Національної АН України, автор технології зварювання тканин. Його іменем названий міст у Києві…  (Борис Патон).
  • Видатний український лікар, вчений у сфері серцево-судинної хірургії, біокібернетик…   (Микола Амосов).
  • Уродженець Кіровоградщини, наш  земляк.Він  є  автором 48 монографій, 1500 оповідань і казок, притч та новел для дітей. Найвідоміша його праця – «Серце віддаю дітям», перекладена на 30 мов світу. Його імя… –   (Василь Сухомлинський).
  • Імена відомих українських спортсменів ви добре всі знаєте. Назвіть їх.

(Сергій Бубка (стрибки з жердиною), Лілія Підкопаєва (спортивна гімнастика), Оксана Баюл (фігурне катання), Яна Клочкова (плавання), Олег Блохін і Андрій Шевченко (футбол), Ірина Дерюгіна і Анна Бессонова (художня гімнастика), Віталій та Володимир Клички (бокс).

Зупинка «Наш славетний земляк». 28 вересня 2018 року виповнюється 100 років від дня народження видатного педагога сучасності, вченого, громадського діяча Василя Олександровича Сухомлинського.

Праця та творчий спадок В. О. Сухомлинського поширені не лише в Україні, а й за її межами. Познайомимось ближче з життям та творчістю видатного педагога переглянувши відеосюжет. (https://youtu.be/isCjjbmwfF0) (Слайд 15).

Наступна наша станція «Перекладач».(Слайд 16). Яка ж українська мова мелодійна та гарна, але іноді прикро чути її із суржиком. Тому на наступній станції ми будемо вчитися правильно говорити українською. Перед вами десять висловів, які потрібно відкоригувати таким чином, щоб вони «не різали вухо» і відповідали нормам сучасної української літературної мови.

  • «Оплачуємо за проїзд» – сплачуємо за проїзд, оплачуємо проїзд, платимо за проїзд.
  • «Зараз без десяти шість» – за десять хвилин шоста, сімнадцять годин п’ятдесят хвилин, п’ятдесят хвилин на шосту.
  • «Вибачаюсь» – вибачте мені, перепрошую, даруйте.
  • «Це дуже остроумний отвєт» – це дуже дотепна відповідь.
  • «У мене сильна головна біль та насморк» – у мене сильний головний біль та нежить.
  • «Розігрій на сковорідці картошку» – розігрій на пательні картоплю (бульбу, бараболю).
  • «У мене красивий галстук?» – у мене гарна краватка?
  • «Закрий форточку, ато очень сильний сквозняк» – зачини кватирку, бо дуже сильний протяг.
  • «На протязі двох суток йшов сильний дощ» – протягом двох діб були сильні зливи (опади).
  • «Нижче по течії річки знаходиться красива бесідка» – нижче за течією річки знаходиться гарна альтанка.

Станція«Європейська». (Слайд 17). Ми часто чуємо слова: «Європа. Європейський союз. Майбутнє України».

А що ви знаєте про Європу?

  1. Грошова одиниця Європейського Союзу? (Євро).
  2. Що у Венеції заміняє вулиці? (Канали з водою).
  3. Бурштин, шпроти, Балтійське море, Юрмала, «Нова хвиля», «Три в одному»  (Країни Балтії:Литва, Латвія, Естонія).
  4. На цій горі, що знаходиться в Греції, за легендою жили давньогрецькі боги. (Олімп).
  5. Що символізують 12 зірок на прапорі ЄС? (Символ довершеності та досконалості).Коли в Європі відзначається День Європи? (9 травня). А коли в Україні відзначається День Європи? (3 неділя травня)
  6. Як називається найбільший французький музей? (Лувр, Париж).
  7. Європу від Азії відділяють… (Уральські гори).
  8. В якій країні було виведено породу собаки, що характеризується хоробрістю та вірністю; її називають вівчаркою.(Німеччині).
  9. Яка країна є батьківщиною Мікеланджело, Леонардо да Вінчі, Данте, Галілео Галілея… (Італія).
  10. В якій країні виробляють автомобілі «Мерседес»? (ФРН).
  11. Найбільше море, що омиває Європу... (Середземне).
  12. Яку державу називають країною-банкіром? (Швейцарія).
  13. Батьківщина олімпіади. (Греція).
  14. Яке місто-столицю перетинає нульовий меридіан? (Лондон).
  15. Найбільша за площею країна Європи – (Україна).

Учень:

Європа – наш спільний дім,

Європа – колиска усіх країн!

Шляхом єдиним  прямуй до мети,

Європа – це дім, де живем я і ти!

Усі ми різні, бо ми народ!

Усі ми рівні, шукай, знаходь!

Хай буде мир на всій землі,

Країни різні, а ми одні!

Європа багатолика: єдина, близька, велика!

Зупика «Європейська». (Слайд 18).Прегляд наступного відеосюжету поглибить ваші знання про Європу.https://youtu.be/13L_sMcInHk

А тепер повертаємося додому, у рідний Кропивницький.

Зупика «Мій Кропивницький». (Слайд 19). Всі ми любимо своє місто, багато знаємо про його історію, видатних особистостей. Та зараз ми зможемо побачити його зовсім з іншого ракурсу. Запрошуємо до перегляду! (Кропивницький з висоти пташиного польоту https://youtu.be/atF-_Zx52jc).

 

Наша мандрівка закінчується. Вам ще рости і рости! І ман­друвати по світу, дбати про добробут своєї Батьківщини. Україна має всі пе­редумови, щоб стати в один ряд із європейськими державами, бо ми не є сусідами Європи, ми є її цен­тром. Україна доводить своє прагнення називатися Європейською державою. Тому кожен із нас може з гордістю сказати: «Я – європеєць!» Будьте ж патріотами своєї Вітчизни. Любіть і шануйте свою Україну! Не забуваймо, що ми – українці. Бережімо рідну землю, національну гідність, дбаймо про її розквіт і збагачення.

Учень:

Україна – велика і сильна держава,

Що несе з давнини перемоги і славу.

Незалежна, розвинена наша країна,

Дорога і найкраща мені Батьківщина!

Громадянином європейським хочу стати я,

Щоб в державі моїй було ліпшим життя,

Щоб Україна була конкурентоспроможна,

А кожна родина – щаслива й заможна!

Виконання пісні. (Слайд 20). Муз. Р. Квінти, сл. П. Маги. «Мир над Україною». https://youtu.be/a97r6r1Ki38