Позакласний захід «ВПЛИВ КУРІННЯ НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ»

Posted in Статті до розділу методична скарбничка

Мета: формування здорового способу життя.

Обладнання: плакати, газети з теми «Вплив паління на організм людини», фото органів дихання людей, що палять.

Форма проведення: прес-конференція.

Тютюн приносить шкоду тілу, руйнує розум,

Притуплює цілі нації.

О. Бальзак

Від куріння тупієш. Воно не сумісне з творчою

працею. Куріння добре тільки для бездіяльних людей.

І. В. Гете

Ведучий.

Сьогодні ми будемо говорити про здоровий спосіб життя: а саме про те, як впливає куріння на організм людини. Людей, які курять дуже багато і шкідливість куріння доведена.

Статистик.

За підрахунками, щороку паління є причиною смерті більш як 350 тисяч американців, від 50 до 100 тисяч англійців і більш ніж 25 тисяч канадців.

Історик.

Розповсюдження тютюну в Європі почалося в 1496 році. Насіння цієї рослини було ввезено в Іспанію і спочатку тютюн вирощували як декоративну рослину. Але в середині 16 століття стали вважати цю рослину лікарською. За допомогою куріння намагалися лікувати головний біль, деякі шкірні захворювання. Але дуже швидко з’ясувалося, що паління не лікує, а отруює людей. Вперше почали боротися з цим злом почали у 1585 році. В Англії переслідували курців, їх було відлучено від церкви. А російській цар М. Романов карав курців палками. У Туреччині на куріння тютюну дивилися як на порушення Корану. А після пожежі, що спалахнула в онстантинополі1663 року, султан Мурад IV запровадив смертну кару за куріння.

Ведучий.

Незважаючи на такі жорсткі заходи, тютюн усе далі і далі проникав на континент.

Історик.

На території нашої країни тютюн почали сіяти1661 року. Заборону курити скасував Петро I, який, будучи у Голландії, сам призвичаївся курити люльку. У 1763 році був виданий маніфест «Про розведення як у Малій Росії, так і у великоруських краях різних чужоземних тютюнів.»

Ведучий.

Куріння швидко поширилося серед усіх верств населення. У другій половиніXIXстоліття з’явилися цигарки й сигарети. Почали будувати тютюнові фабрики. Людство поставилося до тютюну дуже легковажно.

Хімік.

У листках тютюну, що пройшли, спеціальну обробку, є:

9% нікотину, 20% вуглеводів, 13% білків, 14% смол, 2% ефірних масел, а також: синильна кислота, ціаністий водень, амоніак, етилен, сполуки арсену, альдегіди, феноли.

Усі вони утворюють тютюновий дьоготь – клейку суміш, яка надходить до організму. За рік курець поглинає дим у середньому від 6-8 тисяч цигарок, тобто випалює 5 кг тютюну де є 30 г нікотину. Смертельною дозою для людини є 100-200 мг нікотину. Людина, що випалює 20-25 цигарок у день поглинає смертельну дозу нікотину. Нікотин – одна із найсильніших рослинних отрут. У чистому вигляді – це безбарвна оліїста рідина неприємного запаху, гірка на смак.

Ведучий.

Чому ж не настає смерть?

Лікар.

Справа в тому, що нікотин та інші отрути до організму потрапляють поступово, невеликими дозами. Сам організм їх частково знешкоджує, крім того речовини тютюну виводяться з потом, сечею. Отруєння організму відбувається поступово. А у людини, яка вперше взяла цигарку до рук, вже після перших затяжок виникає гостре отруєння: слинотеча, нудота, збліднення, прискорення пульсу, шум у вухах, підвищення потовиділення, задишка, тремтіння рук та ніг.

Статистик.

Із 1000 сигарет можна одержати до 2 мг бензопірену. Такої кількості досить, щоб спричинити ракову пухлину у кроля.

Лікар.

Ракові клітини здатні безупинно рости, можуть метастазувати, проникати в інші органи. Захворювання на рак легенів серед курців у 30 разів більше, ніж серед тих хто не курить.

Внаслідок куріння в організмі руйнується значна кількість вітаміну С.

Статистик.

Встановлено, що одна викурена сигарета позбавляє організм 25 мг аскорбінової кислоти. Така кількість є в одному апельсині. Отже, людина, яка викурює 20 сигарет на день, повинна з’їдати 4 кг апельсин.    

Лікар.

Вчені виявили, що куріння знижує швидкість запам’ятовування, обсяг пам’яті.

Куріння зменшує м’язову силу. Експерименти показали, що через 15 хвилин після викурювання сигарети м’язова сила знижується на 15%, а координація рухів погіршується на 5%.

Під впливом нікотину погіршується гострота зору.

Підліток, який курить, невисокий на зріст, має сіру шкіру, часто хворіє, погано їсть, швидко стомлюється.

Нікотин негативно діє функцію статевих залоз.

Тютюновий дим призводить до підвищення артеріального тиску. Одна викурена сигарета підвищує його на 10 мм рт. ст.

Під час куріння пульс прискорюється на 15-18 ударів на хвилину. Це означає, що у курця серце скорочується за добу на 12000-15000 разів частіше, ніж у людини, що не курить. Якщо вважати нормальним 60 ударів серця на хвилину, то у курця серце щодоби працює на 3-4 години довше.

 У курців знижений вміст кисню в крові, бо частина гемоглобіну блокується чадним газом.

Ймовірність виникнення інфаркту міокарда в курців 12 разів більша, ніж у тих, хто не курить.

Нікотин згубно діє на судини нижніх кінцівок. Вони потовщуються, отвір судин зменшуються. Внаслідок розлади кровопостачання ноги мерзнуть у теплу погоду, легко відморожуються. Якщо захворювання прогресує, судини закриваються цілком, кров не надходить до периферичних відділів ніг, настає змертвіння пальців стопи, що називається гангреною.

Лікар-ендокринолог.

Нікотин діє на різні ендокринні залози. Часто у курців змінюється щитоподібна залоза, вона збільшується, гіпертрофується.

Ведучий.

Мені б хотілось дізнатися, як впливає куріння на органи травлення?

Лікар.

Тютюновий дим подразнює слизову оболонку рота, посилюється слиновиділення, псується зубна емаль, зуби руйнуються, на язиці атрофуються смакові сосочки. Розчинений у слині нікотин людина ковтає, він потрапляє у шлунок, де діє на його стінки.

Статистик.

Серед осіб з виразкою шлунка курці становлять 98%.

Ведучий.

Куріння – це соціальне лихо. Під час куріння в закритому приміщенні скупчується велика кількість тютюнового диму. Перебуваючи в цьому приміщенні, його вдихають і люди, які не курять. У таких людей може спостерігатися нікотинова інтоксикація: виникає головний біль, нудота, нездужання. Тому забороняється курити там, де збирається багато людей: транспорті, лікарнях, кінотеатрах.

Економіст.

Боротьба з курінням – справа складна, вона вимагає зусиль всього суспільства і кожного із нас. Цікавий досвід є у канадських фірмах, які заохочують тих осіб, що перестали курити.

Ведучий.

Після цієї прес-конференції можна зробити єдиний висновок: радикальний спосіб звільнитися від усіх небезпек куріння – це кинути курити!