Подорож з кімнатними рослинами.

Posted in Статті до розділу методична скарбничка

Тема: Подорож з кімнатними рослинами.

 

Мета: ознайомити учнів з різними кімнатними рослинами, їх історією, особливостями вирощування.

Обладнання: карта світу, вазони з кімнатними рослинами, ілюстрації.

Хід позакласного заходу

 

Ведучий.

Сьогодні у нас дуже дивна мандрівка: за допомогою кімнатних рослин ми з вами побуваємо в різних країнах.

Слово надається головному вченому ботаніку нашої школи.

Ботанік.

Дуже важко знайти квартиру, в якій би на підвіконні не росли б кімнатні рослини. Багато століть назад наші предки здогадалися покласти насінину в ґрунт не в полі , а в горщик. Ця рослина їх радувала, зігрівала душі в довгі зимові холодні дні. Зараз вирощуються в будинках кімнатні рослини, які привезені з різних країн і континентів. І тому прослідкувати шлях більшості із них – це все одно, що подумки об’їхати навколо світу. Відправляємось в подорож! В цьому мені допоможуть мої асистенти.

І асистент.

Моя розповідь буде про рослину, яка прибула до нас із Африки.

Фінікова пальма

Можливо хтось із вас , мої любі друзі, знають про яку рослину на її батьківщині кажуть: „Цариця оази купає ноги свої у воді, а чудову голову – у вогні сонячного проміння”.

Так це фінікова пальма. Для арабів вона багато віків була символом життя. Крокви, стовпи, двері житлах робили із стовбурів фінікових пальм, а дахи вкривали їх листям. Верхівкові бруньки і квіткові обгортки дають так звану „пальмову капусту”. Серцевина молодих фінікових пальм має смак мигдалю. А нам відомі в’ялені плоди фініків, їх араби називають „хлібом пустелі”. Крім того, фінікова пальма рятує арабів від променів сонця, оберігає струмки, водойми від пересихання та занесення піском.

У кімнатних умовах фінікові пальми виростають із насінин, уміщених у горщик із ґрунтом. Горщик повинен стояти в теплі (25 – 30 градусів). Проросток з’явиться тільки через 2-3 місяця.

ІІ асистент.

Моя розповідь також про рослину із Африки.

Алое деревоподібне.

Батьківщина фінікової пальми - Сахара, але в Африці є ще пустелі. Одна із них – пустеля Карру. Серед червоної пустелі де-не-де видно дивні дерева, які надають місцевості сумного і похмурого вигляду. Це – алое.

В природних умовах воно виростає до 20 м.

В Європу алое було завезене в 1700 році. Воно вирощується всюди як кімнатна рослина. В народі алое отримало іншу назву – столітник – за свої чудодійні лікарські властивості.

Якщо у вас опік або рана, візьміть листок алое, відріжте шматочок, розкрийте вдовж і прикладіть внутрішньою частиною до рани. Вона швидко загоїться. Алое лікує нежить, туберкульоз, повертає зір, загоює виразки.

Розмножується алое вегетативно – паростками і живцями.

ІІІ асистент.

На цьому столі ви бачите земляків алое.

Амариліс.

Амариліси вихідці із пустелі Карру. На батьківщині ці рослини цвітуть і дають плоди тільки протягом двох місяців. У жовтні, коли починається нестерпна спека, вони засихають, їх цибулина „ховається” в сухий розпечений ґрунт і квітуча рівнина перетворюється знову на мертві пустелю.

Розмножується ця рослина переважно дітками - цибулинами.

І асистент.

Я розповім вам про рослини, які приїхали до нас із Америки.

Традесканція.

У північній частині Південної Америки знаходиться великий масив тропічних лісів. На вогкому ґрунті, під покривом інших рослин, при малому освітлені, простягаючи по землі довгі гілочки і закріплюючись у ній корінцями, росте традесканція зелена, або „бабині плітки”.

Є й інші вид – із білими смужками на листі, або з рожево-фіолетовими листками.

Зігокактус.

Зігокактус, „Варварин цвіт”, декабрист – все назви однієї рослини. Ця рослина має яскраві, досить великі квіти і розпускає їх у грудні і січні місці, тоді коли майже всі рослини відпочивають.

Кактуси.

Але все ж таки Америка найбільш відома кактусами.

Кактуси мають гарні квіти. Місцеві мешканці використовують кактуси в їжу і як ліки, живопліт, з яких видобували цінну фарбу – кармін. До 1765 році виробництво цієї фарби трималося в таємниці.

ІІ асистент.

Мені доручили розповісти вам про рослини, які прибули до нас у кімнати із Індії.

Фікус.

Фікус або гумове дерево, молодий сік якого містить каучук.

Щоб ваш фікус добре ріс, йому необхідно створити умови, що відповідають тропічним: у літку рослину треба добре поливати, а взимку – помірно, температура повинна бути не нижче +10 -12 градусів.

Бегонія.

Це також рослина тропічних лісів, але росте вона в нижньому ярусі. Назва цієї рослини походить від прізвища губернатора Сан-Домінго Міхаеля Бегона. В Росії бегонію назвали „вухом Наполеона”. Обриси і нижній бік листка нагадує велике відморожене вухо.

Усі бегонії невибагливі і добре ростуть, легко розмножуються живцями і листками. Узимку їм потрібен відпочинок з помірним поливом.

Ботанік.

Наша віртуальна подорож на сьогодні закінчується. Але всім, кого вона зацікавила, хто хоче взнати про кімнатні рослини більше, ви можете в бібліотеці взяти книгу М. Верзіліна, яка так і називається „Подорож з кімнатними рослинами”, або помандрувати за допомогою Інтернету.