Аналіз роботи вчителя-логопеда логопедичного пункту за 2021-2022 навчальний рік

Posted in Сторінка логопеда

Аналіз роботи

вчителя-логопеда логопедичного пункту

Академічної гімназії Кропивницької міської ради

Домаранської Зої Прокопівни

за 2021-2022 навчальний рік

     Протягом вересня місяця 2021 року було проведено обстеження мовлення здобувачів освіти 1-х класів та частково учнів 3-5 класів закріпленого мікрорайону з такими результатами:

           ЗНЗ

Кількість

початкових класів

по мікрорайону

Обстежено

учнів

Виявлено порушення мовлення Зараховано з порушенням мовлення
Всього:65          Всього:26  
                     
ЗНМ ФПМ ФФПМ Заїкуватцсть ЗНМ ФПМ ФФПМ Заїкуватість дизартрія Дислексія Дисграфія

№14№20

26 200

-

23

41

1

-

5

16

1

-

2

2

     За письмовою згодою батьків 26 дітей-логопатів були охоплені логопедичною корекцією. Переважна більшість дітей мали фонетико-фонематичні, фонетичні порушення , заїкуватість, недоліки читання і письма.

     Так як в усіх дітей були вади лексико-граматичної сфери та недосконале зв’язне мовлення, корекційні заняття проводилися на матеріалі лексичних тем («Овочі», «Фрукти», «Дикі тварини», «Свійські тварини», «Меблі» тощо). Протягом року дітьми вивчається 34 лексичні теми.

     Для підтримання більш тісного зв’язку з батьками дітей-логопатів та вироблення єдиних вимог у логопедичній корекції, були заведені робочі зошити, в яких подавалася для закріплення лексична тема та матеріал на автоматизацію звуковимови. До кожної лексичної теми були підготовлені комп’ютерні презентації, роздатковий матеріал, схеми опису, кінезіологічні вправи, технології дистанційного навчання тощо.

   Так як, у 2021-29022 навчальному році були тривалі канікули, адаптивні карантини, а з 24 лютого введений воєнний стан, то результати логопедичної роботи за інших умов були б кращими.

     Щоб продовжувати корекційну роботу, була у Viberстворена група, в якій працювала з дітьми та їх батьками з використанням технологій дистанційного навчання. Була повністю виконана програма по формуванню лексико-граматичних засобів мовлення, закріпленню навичок читання, письма, чіткого темпу і ритму, автоматизації поставлених звуків тощо. Але, так як, деякі діти перебували за межами міста і перевірити стан вимови було недоступно, то з 10 учнями планується продовжити консультаційну роботу у наступному навчальному році.

     Щоб відволікти дітей від війни, у Viber подавався цікавий, корисний матеріал на закріплення пройденого матеріалу.

 

84754   651265461   65263

 

65135    62531   7

 

     Четверо  учнів  навчалися в умовах інклюзивного навчання.

Закінчили навчання  зі  значними успіхами у навчанні та поведінці.

     У рамках серпневої конференції брала участь в освітянському форумі «Освіта і час. Кропивницький вимір» та в рамках нього в майстер класі О. Кушпіль «Складовичок для читання й цікавого

навчання».

 

8

 

      У 2021 році був проведений спільний захід з працівниками дошкільний закладів та вчителями початкових класів, де виступила з презентацією «Наступність дошкільної і початкової освіти. Мовленнєва готовність до школи».

      На педагогічній раді школи була презентація з теми «Про організацію корекційно-розвиткової роботи з розвитку мовлення».

       Включалася в роботу місячника освітньо-корекційного Хабу «Освіта різних – освіта рівних», організованогоЦентром методичної та соціально-психологічної  служби управління освіти 

Міської ради міста Кропивницького.

 

9   10

 

Також був виступ на батьківських зборах майбутніх першокласників з теми «Роль батьків у становленні мовлення дітей».

      Під час повітряної тривоги значна частина наших учнів і дітей мікрорайону перебували у тимчасовому укритті школи, де, по можливості, для них створювалися умови. Щоб відволікти їх від війни, діти грали в різноманітні ігри, малювали, створювали в стилі Орігамі різні поробки, читали, заучували методом Ейдедики вірші тощо. Карту України з її областями вже всі вивчили.

 

65464   65626   42

24524   245235   54524

 

Не хилися, червона калино - маєш білий цвіт. Не журися, славна Україно - маєш гарний рід!

Все буде Україна!