Правила поведінки в екстремальних ситуаціях

Posted in Охорона праці

Правила поведінки в екстремальних ситуаціях

Правила поведінки при виникненні екстремальних ситуацій вдома (пожежа, поводження з газом та електроприладами)

Правила поведінки при виникненні пожежі вдома

Причини виникнення пожеж

Використання вогню в повсякденному, житті - було визначною перемогою людини в боротьбі за своє виживання. Вогонь став надійним помічником у житті людей, Щодня ми вживаємо гарячу їжу, яка приготована на вогні. Для виготовлення предметів домашнього вжитку -ложки, виделки, ножа тощо,- використовується метал, який виплавляється за допомогою вогню. Можна ще багато перераховувати, як нам допомагає вогонь у житті.

Але треба завжди пам'ятати, що необережне поводження з вогнем може призвести до найбільшої серед бід - пожежі!

Головні причини виникнення пожеж це:

• необережне поводження з вогнем;

• порушення вимог протипожежних норм;

• користування несправними газовими плитами, водонагрівачами та печами, електропобутовими приладами;

• гра дітей з вогнем;

• розряд блискавиці, який легко потрапляє до будинку разом із протягом, а в лісі, саду попадає у високі дерева та підпалює їх.

Існує ще одна причина виникнення пожежі - це святкові феєрверки навколо ялинки, на днях народження.

Пожежонебезпечні об'єкти, предмети та прилади

У кожному будинку і квартирі є Пожежонебезпечні об'єкти.

Це і телевізор, і радіоприймач, і пральна машина і багато інших приладів, які працюють від електроенергії. Важко уявити наше життя без них.

На кухні встановлена газова плита, на якій щодня готується смачна їжа.

Використання їх не за призначенням або невміле користування ними, і вони можуть стати грізними ворогами, вони можуть призвести до виникнення пожежі, травмування та загибелі людей.

Як запобігти пожежі

Щоб запобігти виникненню пожежі, необхідно виконувати основні протипожежні правила:

• обережно поводьтеся з сірниками, газовими та бензиновими запальничками;

• не можна користуватися несправними електроприладами;

• ніколи не залишайте без нагляду увімкнені в розетку електричні прилади - телевізор, праску, пилосос тощо;

• кожна четверта пожежа житлового будинку починається з кухні.

Не можна залишати без нагляду ввімкнену газову плиту, особливо коли на ній стоїть чайник. Коли чайник закипить, він може загасити вогонь і в приміщення почне надходити газ, що може призвести до вибуху. Крім того, різні сорти жирів, які використовуються для смаження, займаються самі по собі при температурі близько 450 градусів. Не користуйтесь водою, щоб загасити жир, який горить, так як це може викликати розповсюдження вогню по всій кухні.

Не зберігайте легкозаймисті засоби в кухні або в іншому приміщенні, де є джерело тепла. Одяг чистіть тільки на свіжому повітрі або в добре вентильованому приміщенні.

Дії при пожежі вдома

І коли вже пожежа трапилась, необхідно вжити всі заходи для гасіння пожежі, а якщо це вже неможливо - до врятування свого життя, і життя інших людей.

Запам'ятайте:

• якщо в квартирі або будинку почалася пожежа, не панікуйте! Не бігайте по кімнаті в пошуку порятунку, не ховайтеся у шафу. Якщо вдома є телефон, дзвоніть за номером 101 і викликайте пожежників на допомогу. Якщо вдома нема телефону - то йдіть до сусідів;

• електричні прилади, які загорілися, не можна гасити водою. Вода дуже добре проводить електричний струм, і якщо ви будете заливати водою праску, яка горить, то вас вдарить електричним струмом. Це може привести до отримання тяжкої травми;

• якнайшвидше ліквідуйте джерело енергії (припиніть подачу газу, електроструму). Накрийте сковорідку чи каструлю кришкою або мокрою ганчіркою, щоб загасити полум'я. Залиште їх накритими до повного охолодження жиру, інакше вогонь загориться знову;

• якщо ви самостійно не в змозі приборкати полум'я, залиште квартиру, але перед тим перекрийте подачу газу та електроструму, щільно закрийте всі двері, щоб позбутися протягів і завадити розповсюдженню вогню;

• якщо не можете вийти із квартири, то вийдіть на балкон або відчиніть вікно або розбийте його, і голосно кличте на допомогу.

Не соромтеся просити допомогу, якщо вогонь загрожує вашому життю.

Якщо так вже трапилося, що ви потрапили в пожежу, запам'ятайте, що рятуючись від вогню, не можна ховатися під ліжко, у шафу, забиватися у кутку квартири. Під час пожежі найнебезпечнішим є не вогонь, а дим. Часом вистачає декілька вдихів, щоб втратити свідомість і отруїтися продуктами горіння різних предметів - димом. Тому, в; першу чергу, необхідно захищати органи дихання від диму, якщо нема ніякої можливості піти з дому.

Дії при пожежі в навчальному приміщенні

Якщо пожежа трапилась в навчальному приміщенні, виконуйте такі правила:

• не створюйте паніки! Не можна вибігати, в коридор з криком «Пожежа, горимо!», розпихати всіх у коридорі і бігти до виходу. Найстрашніше, що може виникнути при пожежі - це паніка. Не будьте причиною її виникнення;

• чітко усвідомте порядок виходу із навчальних приміщень, де проходять заняття.

Викладач, який проводить урок, знає найбезпечніший шлях виходу із учбових приміщень під час пожежі.

• Виконуйте вказівки викладача по евакуації із учбових приміщень.

• Допомагайте своїм товаришам.

Неприпустимість жартів у викликах пожежної служби

ПАМ'ЯТАЙТЕ: помилковий виклик може відвернути увагу пожежників від справжньої пожежі і тоді може згоріти чужий будинок, загинути люди.

Пожежна небезпека горючих матеріалів

Люди в побуті користуються різними речовинами, в тому числі і такими, що можуть стати джерелами пожежі.

До легкозаймистих речовин відносяться бензин, гас, ацетон, якими розбавляють фарби, лаки та аерозолі, які використовуються для знищення тарганів та комах, дезодоранти.

При користуванні цими речовинами потрібно пам'ятати, що:

1. Аерозолі не можна розпилювати поблизу вогню;

2. Не можна нагрівати аерозольні балончики на вогні, бо вони можуть вибухнути і поранити вас.

3. Забороняється зберігати речовини, що легко займаються, біля печі, газової плити.

4. Забороняється використовувати бензин, гас для розпалювання печей, вогнищ.

5. Не можна користуватись відкритим вогнем у місцях зберігання речовин, що легко загораються. :

6. Не ставте джерело відкритого вогню (свічки, спиртівки) біля фіранок. ,

7. Не накривайте люстри чи настільні лампи папером.Крім того, джерелами пожежі можуть стати сіно, хмиз, тирса, пріле листя, папір тощо, які можуть загорітися самі по собі. Тому їх слід зберігати в спеціально обладнаних місцях, подалі від житла.

Забороняється:

1. Зберігати горючі матеріали біля житла та на горищах.

2. Не можна розпалювати вогнища чи користуватися відкритим вогнем поблизу місць зберігання сіна, соломи, хмизу тощо.

Пам'ятайте, що недотримання правил безпечної поведінки з горючими матеріалами та речовинами, які легко займаються, може призвести до виникнення пожежі.

Правила безпеки при поводженні з газом

Загальні відомості про природний та зріджений гази

У нашій країні як паливо широко використовуються природний і зріджений гази (вуглеводневі). Майже в кожній квартирі встановлено газові плити, водонагрівачі, опалювальні печі чи котли.

Щоб газ приносив людям лише радість і тепло, кожний член сім'ї, починаючи зі шкільного віку, мусить знати і суворо дотримуватись правил безпечного користування газом, знати, до яких наслідків призводить порушення цих правил.

Зріджені гази в резервуарах та балонах перебувають у рідкому стані під тиском власної пари. При підвищенні температури вони переходять в газоподібний стан.

Природний газ майже вдвічі легший за повітря і при витоку з приладів і газопроводів піднімається, скупчуючись у верхніх зонах приміщень.

Природний і зріджений гази не мають кольору і запаху. Щоб газам надати запаху, їх удобрюють, тобто додають домішки, у результати чого з'являється запах гнилої капусти.

Запам'ятайте, що газ, яким користуються у побуті, є горючою речовиною і при порушенні правил користування ним може призвести до виникнення пожежі.

Бережіть своє здоров'я і життя! Будьте обережні!