Про стан організації роботи з безпеки життєдіяльності та охорони праці під час освітнього процесу у першому семестрі 2021-2022 н.р.

Posted in Охорона праці

Про стан організації роботи з безпеки життєдіяльності та охорони праці під час освітнього процесу

у першому семестрі 2021-2022 н.р.

Ведення журналів інструктажів з безпеки життєдіяльності

Робота з охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії під час освітнього процесу в комунальному закладі «Академічна гімназія Кропивницької міської ради» організовується та регулюється відповідно до всіх чинних нормативно-правових актів у сфері охорони праці та безпеки життєдіяльності, а саме: Кодексу цивільного захисту України, законів України «Про охорону праці», «Про пожежну безпеку», «Про освіту», Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації освітнього процесу, Положення про організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу в установах і закладах освіти, Положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності в закладах, установах, організаціях, підприємствах, що належать до сфери управління Міністерства освіти і науки України.

Загальне керівництво системою охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії здійснює керівник закладу Колосова С.О.

На початку 2021-2022 н.р. належно оформлена вся дозвільна документація для організованого початку навчального року в КЗ «Академічна гімназія Кропивницької міської ради». На засіданні педради 30.08.2021р. затверджено План роботи закладу на 2021-2022 н.р., де передбачено окремий розділ «Охорона праці та техніка безпеки».

Усі посадові обов'язки працівників, відповідні інструктажі з техніки безпеки, безпеки життєдіяльності затверджені наказом директора комунального закладу «Про організацію роботи з охорони праці та техніки безпеки у 2021-2022 навчальному році» від 23.06.2021р. № 198/о.

У ході контролю встановлено наявність усіх необхідних журналів з реєстрації інструктажів як для здобувачів освіти, так і для працівників закладу, повністю відпрацьована програма вступного інструктажу з охорони праці.

Станом на початок 2021-2022 н.р. всі педагогічні працівники пройшли обов'язковий профілактичний медичний огляд.

Питання ОП та ТБ розглядалися на нарадах при директорові, вузькопрофільних оперативних нарадах.

У вересні 2021 року класні керівники всіх класів провели обов'язковий вступний інструктаж з учнями ( про це свідчать записи в класних журналах). З педагогічними працівниками проведено первинний, повторний та вступний інструктажі з відповідними записами у журналі.

Проведено інструктажі зі здобувачами освіти перед початком уроків фізики, хімії, біології, трудового навчання, фізкультури, інформатики. Перед проведенням всіх спортивних змагань, при поїздках на відпочинок, тематичних подорожах, екскурсіях також проводилися відповідні інструктажі із записами в журнали.

Окремо були проведені інструктажі (первинний, повторний, вступний), на початку навчального року з технічним персоналом.

Відповідно до плану роботи закладу за І семестр було проведено два тижні ОП, які оформлено відповідною документацією – видано накази: № 318/о від 14.09.2021р. та № 416/о від 18.11.2021р. на проведення, складено акти встановленого зразка та видано підсумкові накази: № 337/о від 27.09.2021р. та № 431/о від 29.11.2021р.

Медичне обслуговування здобувачів освіти здійснює медична сестра Безлатня Г.О, а також дієтична сестра Битюцька А.О, яка контролює норми і процеси приготування сніданків та обідів.

Належно оформлені куточок з безпеки життєдіяльності та протипожежний щит, працює сигналізація і система оповіщення закладу на випадок можливої пожежі «Увага всім! Пожежа!».

Протягом І півріччя однією з задач роботи закладу була робота з охорони життя та здоров'я учнів, попередження дитячого травматизму.

Робота з питань запобігання дитячого травматизму в закладі здійснюється у відповідності до законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про дорожній рух», «Про охорону дитинства», Указу Президента України від 20.11.2007 № 1121 «Про невідкладні заходи із забезпечення дорожнього руху» ( Із змінами, внесеними згідно з Указом Президента від 17.06.2008р. №556), постанови Кабінету Міністрів України від 22.03.2001 № 270 «Про затвердження Порядку розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру» (Із змінами від 23 вересня 2020 року №884),«Положення про організацію роботи з охорони праці учасників освітнього процесу в установах і закладах освіти», затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 26.12.2017р. №1669 «Положення про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися із здобувачами освіти під час освітнього процесу в навчальних закладах», затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 16.05.2019р.

№ 659.

Слід зазначити, що протягом І семеструбуло 18 випадків дитячого травматизму. 17 нещасних випадків з дітьми - побутового характеру і один випадок, який стався під час освітнього процесу (травмування на групі продовженого дня).

Найбільш поширеними є травми, отримані в результаті падіння та ударів – це забої, розтягнення, переломи. Найчастіше травмування в побуті відбувається з вини самих потерпілих. У дорожньо-транспортні пригоди учні закладу не потрапляли.

Усі травмовані це діти молодшої та середньої вікової групи (7-14 років).

За статтею потерпілих нещасні випадки розділяються наступним чином: 14 травмованих складають хлопці, 4 - дівчата.

       Випадків травматизму виробничого і невиробничого характеру серед працівників не зафіксовано.

Педагогічні працівники провели відповідні заходи для здобувачів освіти з метою попередження травматизму, протипожежної безпеки, безпечного перебування на морозі, правил поведінки під час терористичної загрози та ін.

Протягом першого семестру у закладі було проведено 2 тижні БЖД:

  1. Тиждень знань безпеки життєдіяльності з безпеки дорожнього руху на тему: «Вивчаємо, знаємо, виконуємо!» з 13 до 17 вересня 2021 року
  2. Тиждень знань безпеки життєдіяльності з пожежної безпеки на тему: «Добрий і злий сірничок!» з 01 по 05 листопада 2021 року .

Під час проведення Тижнів було проведено різноманітні заходи: конкурси малюнків, відео-лекторії, квести, зустрічі з працівниками Головного управління ДСНС із залученням пожежного автомобіля, Зустріч із працівниками УПП в Кіровоградській області, створення міні-збірки «Види транспорту та їх призначення», Арт-квест «Абетка безпеки», Виготовлення буклетів «Безпечний рух-твій вірний друг!», Селфі-квест, «Безпечна країна» для 7-11 класів, танцювальний флешмоб та багато інших цікавих заходів. Залучені були всі здобувачі освіти а також вихователі групи продовженого дня.

         Матеріали Тижнів БЖД були відправлені на міський та обласний конкурс від управління освіти Кропивницької міської ради, де ми зайняли 1-ше місце по місту та 1-ше місце в області.