Рекомендації батькам

Posted in Статті розділу батькам (категорія)

slide_1.jpg

19_1.jpg

Підготовка до школи – процес і урочистий, і хвилюючийодночасно. І не тільки для малюка, якийвже через місяць стане “дорослим” школярем, але і для йогомами й тата. Часом більше самих першокласниківхвилюютьсяїхні батьки, якіхвилюються, чиготовийїхсинокчидонька до першогокласу. Саме тому ми постаралисядатипоради батькам про те, як підготуватидитину до шкільногожиття.

Встаємо раніше.Місяця, щоб привчити дитину вставати раніше, вистачить. Досить щодня віднімати від її сну по 5-10 хвилин. Тоді першого вересня малюк не буде сонно позіхати на лінійці. Але пробудження дитини має супроводжуватися приємними для неї діями, наприклад, усмішкою або обіймами мами.

Збирайте портфель та одягайте форму. Непоганокількаразів за місяцьпотренуватизбори до школи: нехай першокласниксамостійнонадінешкільну форму. Потім мама аботато, розкидавшийогошкільнеприладдя по підлозі, покаже, як збирати портфель і щокудикласти.

Дружимо з годинником .Необхіднопоставити в кімнатімалюкагодинник, навчившийого по ньомурозбиратися в часі. Такожважливо, щобмалюквмівукладатися в терміни. Для цьогослідскластиграфікйогозвичайного дня і повісити на видному місці. А коли малюк буде, наприклад, малювати, гратиабоїсти, можназвернутийогоувагу на те, скількийомущезалишилося часу на цюдію за розкладом.

Вчимося порядку. Нехай у малюка з’являться всілякі папки, коробочки,файлики, і він навчиться складати туди свої малюнки, фломастери та інші дрібниці. Розвивати цю навичку потрібно заздалегідь.

Більшезеленого.Цейколір і стимулює увагу, і розслаблює. Бажано, щоб в кімнаті малюка з’явилося щось зелене.

Формуйте позитивний образ школи.Ні в якомуразі не потрібноговоритипершокласниковіфрази типу “закінчилосядитинство, почалосядорослежиття” або “не будешслухативчительку, вона тебе покарає”. Так любов до школи внього точно не виховати. Щевід батьків вимагаєтьсябільшехороших цікавих історій з їхшкільногожиття, наприклад, про те, як вони знайшлисвогопершогошкільного друга. Такожможнапоказатипершокласниковібатьківськішкільніфотографії.

Вчитель. Зі вступом до школи в житті вашої дитини з’явиться  людина більш авторитетна, ніж ви. Це – вчитель. Поважайте думку дитини про свого педагога.

Більше рольових ігор. В останній місяць потрібно якомога частіше запрошувати дітей у будинок (ще краще – майбутніх однокласників). Хай грають в будь-які рольові ігри: доктор-пацієнт, дочки-матері або постановки улюблених мультфільмів. Саме на основі таких ігор діти вчаться знаходити спільну мову між собою.

Тренуйтеувагу і не тільки. Наприклад, хороша гра для тренуванняпам’яті і уваги: розкласти на столі десять будь-якихпредметів. Нехай малюкуважно подивиться на них протягом 1 хвилини, намагаючисьзапам’ятатиякомогабільше, а потім, не дивлячись на стіл, розповість, що там лежить. Щеможназабрати один предмет і замістьньогопокластидругий – нехай скаже, яку річзамінили.

Дуже добре тренуватимислення прямо під час черговоїпрогулянки. Наприклад, датидитинітакезавдання: розкластипоняттянаскладові (варіант: що входить в поняттявзуття?).  А потім, навпаки, “зібрати” в однеціле, назвавши поняття (варіант: кіт, собака, жираф, ведмідь – хтоце?).

Нарешті, мова. Прочитавши казку на ніч, мама аботатоможутьпопроситималюкапереказатипочутуісторію і відповісти на декільканескладнихпитаньщодо казки. Так першокласникнавчитьсявисловлювати свою думку, розмірковувати на задану тему і чітковідповідати на запитання.