Звіт ДЮЦ за І семестр

Posted in ДЮЦ "Сузір'я"

АНАЛІТИЧНА ДОВІДКА

за результатами вивчення якості навчально-виховного процесу в гуртках ДЮЦ «Сузір'я»

у І семестрі 2022-2023 навчального року

У першому семестрі 2022-2023 навчального року колектив дитячого юнацького центру «Сузір'я» комунального закладу «Академічна гімназія Кропивницької міської ради» спрямував свою роботунастворення умов для творчого, інтелектуального, духовного і фізичного розвитку вихованців, виховання патріотизму, любові до України, вільний розвиток особистості та формування її соціально-громадянського досвіду. Відповідно до Закону України «Про позашкільну освіту», на базі ДЮЦ „Сузір’я”   було продовжено роботу 6 гуртків (13 навчальних груп) та відкрито 1 новий: «Юні патріоти ( 1 група) .

Гуртки працюють за такими напрямами:

художньо – естетичний (12 груп ): «Колектив естрадної пісні» (Дрезналь І.Г., 1 група, 20 вихованців), вокальний ансамбль «Зорецвіт» (Кадет Ю.О., ІІ групи, 37 вихованців ), фольклорний (Кадет Ю.О. ІІ групи, 32 вихованця хореографічний «Тримай ритм» (Бирловська Н.В.,У груп,76 вихованців ), ансамбль бандуристів «Барвисті струни» (Ігнатенко Н.С., ІІ групи 35 вихованців) ;

оздоровчий (1 група): «Скандинавська ходьба»   ( Горянін О.М., І група, 16 вихованців);

військово-патріотичний (1 група) «Юні патріоти» ( Горянін О.М., І група, 14 вихованців).

Всього у І семестрі до   гурткової роботи було залучено 230 вихованців, з них: 209 –учні КЗ «Академічна гімназія», 4 - КЗ «Ліцей Лінгвістичний», 1-   КЗ «Подільська гімназія, 16 – студенти КІФК.

Кількість дівчаток - 179                                                                            

Кількість хлопчиків - 51

Згідно з даними соціального паспорту закладу, станом на 01.10.2022 року в центрі здобувають позашкільну освіту:

           Діти, позбавлені батьківського піклування -2

Діти – сироти - 3                                                                                          

Діти, зареєстровані, як внутрішно преміщені особи -15

Діти, батьки яких є учасниками АТО та військових дій     - 39

Мережа гуртків відповідає типу закладу – комплексний позашкільний навчальний заклад. Навчальні заняття були організовані за семестровою системою: І семестр – з 12 вересня до 31 грудня 2022 року.

Забезпечення права дітей та підлітків на одержання позашкільної освіт, набір дітей до гуртків було здійснено   шляхом опитування батьків молодших школярів, широкої рекламної компанії, яку на протязі вересня проводили керівники гуртків та старші гуртківці, за результатами психодіагностичного обстеження учнів перших класів працівниками соціально-психологічної служби школи та на підставі заяв батьків.

Педагогічний колектив центру на сьогоднішній день складається із 5 керівників гуртків (з них: 4 основних працівника, 1 сумісник) та 1 акомпаніатора (сумісник).

Згідно з планом роботи ДЮЦ «Сузір'я» та за планом адміністративного контролю, з метою визначення рівня ефективності гурткової роботи, її впливу на розвиток творчого потенціалу дітей та підлітків, мною, як завідувачем дитячим-юнацьким центром, протягом І семестру 2022-2023 навчального року проводилося вивчення та аналіз таких питань: якість навчально-виховного процесу в гуртках ДЮЦ, залучення дітей та підлітків до гуртків, активність дітей під час проведення занять та виховних заходів, результативність роботи гуртків. Протягом жовтня-грудня мною було відвідано 10 гурткових занять, перевірені на відповідність програмам навчальні плани, вибірково- плани-конспекти занять.

У І семестр керівниками гуртків центру були підготовлені та проведені відкриті заняття:

-    «Звукоутворення: м'яка та тверда атаки» (керівник гуртка «Колектив естрадної пісні» Дрезналь І.Г.);

-    «Зіркові вокальні техніки та прийоми» (керівник вокального гуртка Кадет Ю.О.);

-    «Дослідження творчих здобутків кобзарських колективів України» (керівник ансамблю бандуристів Ігнатенко Н.С.);

-    «Роль партерної гімнастики у підготовці вихованців до основної діяльності » (керівник хореографічного гуртка Бирловська Н.В.);

-    «Техніка руху на середній дистанції. Швидкісна витривалість» (керівник гуртка «Скандинавська ходьба» Горянін О.М.).

-    «Практичні дії в малих групах зі збою та без» ( керівник гуртка «Юні патріоти» Горянін О.М.).

Під час відвідування, обговорення та аналізу занять виявлено, що керівники гуртків використовують різноманітні, інноваційні та  ефективні методи і форми роботи, планують свою діяльність відповідно до вікових особливостей учнів, достатньо уваги приділяють індивідуальній роботі з гуртківцями.

Всі відвідані заняття мають чітку структуру, методично грамотно побудовані. Тривалість і структура занять відповідає нормативним вимогам. На початку занять керівники гуртків проводять інструктаж з безпеки життєдіяльності, нагадують вихованцям правила поведінки.

За результатами контролю занять, керівникам гуртків були надані методичні рекомендації щодо організації навчального процесу, ведення документації, внесені зміни та доповнення до плану роботи методичного об'єднання керівників гуртків.

Одним із обов’язків педагогічних працівників є постійне підвищення свого професійного рівня, педагогічної майстерності, а також, загальної і політичної культури.   У цьому півріччі керівники гуртків взяли участь у багатьох методичних заходах, а саме:

-    Онлайн курс «Діти і освітянський фронт позашкільної освіти » (Дрезналь І.Г., Кадет Ю.О., Ігнатенко Н.С.);

-    онлайн курс «Освіта для всіх: різноманітність, інклюзія, фізичний розвиток» ( Дрезналь І.Г., Бирловська Н.В., Кадет Ю.О.);

-    онлайн курс «Цифрові інструменти Googl для освіти» ( Дрезналь І.Г., Бирловська Н.В., Кадет Ю.О.);

-    практикум « Створюємо компетентнісно спрямований освітні простір закладу позашкільної освіти: цікаві ідеї та успішні практики» »

-    ( Дрезналь І.Г.);

-    майстер-клас «Формування ціннісних орієнтацій дітей засобами хореографічного мистецтва.» (Бирловська Н.В.);

-    тренінг «НУШ- професійний розвиток керівників гуртків» (Ігнатенко Н.С.)

Найважливішим завданням залишається охорона життя і здоров’я працівників та вихованців ДЮЦ. Колектив центру дотримується алгоритму дій під час повітряної тривоги, приділяє увагу якості санітарно-технічного стану навчальних приміщень, питанням дотримання вимог охорони праці, пожежної безпеки, електробезпеки, безпеки життєдіяльності в навчально-виховному процесі й побуті. Згідно графіку внутрішкільного контролю протягом семестру перевірялися: дотримання правил безпеки життєдіяльності під час проведення занять та масових заходів, своєчасність проведення інструктажів,   санітарно-гігієнічний стан приміщень ДЮЦ. Результати контролю були узагальнені в аналітичних довідках та доводилися до відому   керівників гуртків, обговорювалися на адміністративних нарадах та засіданнях методичного об’єднання керівників гуртків, враховувалися при організації подальшої роботи центру.

Ефективним шляхом всебічного гармонійного розвитку особистості є залучення вихованців центру до організації та проведення масових заходів. Основне у цьому- колективна праця, ідея, що втілюється у музиці, танці, художньому слові. Все це сприяє інтеграції різних видів художньо-естетичної діяльності дітей та, найголовніше, єдності інтелектуального і чуттєвого в процесі естетичного виховання .

Протягом І семестру навчального року силами культорганізатора, педагогів та вихованців центру було проведено: концерт до Дня вчителя, інтелектуально-розважальне шоу для учнів 1 класів «Перший клас згуртує нас!», привітання- вистава для молодших школярів «Св. Миколай з Новим роком привітай!». Колективом центру був започаткований челендж до дДня мови і писемності «Краща мова єднання», до якого долучилися пісенні колективи міста та області. Гуртківці взяли участь у міських заходах до Дня гідності і свободи, новорічних «челенджах» та привітаннях. Відео виступів були розміщенні на сайті школи та сторінці ДЮЦ у фейсбук.

Наші діти показали свої здібності і таланти на міських, обласних, регіональних та всеукраїнських змаганнях, конкурсах та фестивалях. Серед них:

- Спортивно-патріотичне свято на   Козачому острові («Юні патріоти», вокальний ансамбль, хореографічний );

- внутрішні змагання з виїздом до сіла Розумовка («Скандинавська ходьба»);

-першість області з волейболу серед здобувачів освіти ІІ –ІІІ рівнів акредитації («Скандинавська ходьба»);

- регіональний фестиваль   «Різдвяна зірка»   (фольклорний гурток);

- Всеукраїнський конкурс читців «Let's shake hands» »   (фольклорний гурток).

- Всеукраїнський фестиваль –конкурс мистецтв«Universe of Arts»- (ансамбль бандуристів).

Попри воєнний стан, педагогічний колектив центру продовжує працювати для розвитку творчих здібностей дітей і молоді, забезпечуючи їх змістовне дозвілля та психологічну підтримку, виховуючи національно-патріотичну молодь, підтримуючи та допомагаючи розвивати здібності обдарованим і талановитим учням.