Аналізроботизакладу зпитаньохоронипраціта безпекижиттєдіяльності за 2019-2020 навчальнийрік

Posted in Охорона праці

Комунальний заклад «Навчально-виховне об’єднання

«Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів № 20 – дитячий юнацький центр «Сузір’я»

Кіровоградської міської ради Кіровоградської області»

Аналізроботизакладу

зпитаньохоронипраціта

безпекижиттєдіяльності

за 2019-2020 навчальнийрік

2020 р.

                  

Охорона праці, безпека життєдіяльності та

запобігання дитячого травматизму

           Робота педагогічного колективу школи з охорони праці організована згідно із Законом України «Про охорону праці» та Положенням «Про організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу в установах і закладах освіти»,затвердженого наказом МОН України від 26.12.2017 р. №1669.

         Стан роботи з охорони праці, виробничої санітарії під час освітнього процесу в школі знаходиться під щоденним контролем директора школи, інженера з ОП, медичного працівника, заступників директора.

       На початок 2019 - 2020 н.р. були оформлені всі необхідні акти-дозволи на проведення навчальних занять у кабінетах і шкільних приміщеннях підвищеної небезпеки, дозвіл СЕС на експлуатацію харчоблоку, акт санітарно-технічного стану школи.

       Посадові обов'язки працівників, інструкції з охорони праці й безпеки життєдіяльності є в наявності. Інструкції складено згідно з Положенням про розробку інструкцій з охорони праці зі змінами – у редакції наказу Міністерства соціальної політики України від 30.03.2017 р. №526.

     У наказі по школі «Про організацію роботи з охорони праці» передбачено відповідальних за організацію роботи з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності під час освітнього процесу та в позаурочний час, попередження дитячого травматизму, відповідальних за електрогосподарство й пожежну безпеку в школі тощо.

     У школі є необхідні журнали реєстрації всіх видів Інструктажів із питань охорони праці працівників і учнів школи. Відпрацьована програма вступного інструктажу з охорони праці для працівників і учнів школи.

     Організація роботи з охорони праці контролюється директором школи. Вона включає: постійний контроль за навчанням з охорони праці; перевірку знань педагогів відповідно до інструкції та листа МОН України «Про вивчення правил охорони праці працівниками освіти»; контроль за організацією й періодичним проведенням занять з охорони праці з усіма категоріями працівників школи та учнями; систематичний контроль за проведенням різного роду інструктажів; контроль за розробкою й правильним оформленням інструкцій; організацію роботи комісії для оформлення актів-дозволів на використання спортивних залів, майданчиків, майстерень і контроль за її діяльністю; контроль за виконанням наказів відповідно до Закону України «Про охорону праці». Така система контролю адміністрації школи у співпраці з профспілковим комітетом дає можливість цілеспрямовано вирішувати питання безпеки життєдіяльності колективу.

     Відповідно до Законів України «Про охорону праці» та «Про колективні договори й угоди» між дирекцією школи й профспілковим комітетом підписаний Колективний договір, у якому визначені обов'язки сторін щодо організації безпечних і нешкідливих умов праці, а також умови реалізації працівниками школи своїх прав і соціальних гарантій на охорону праці.

       Двосторонні обов'язки в Колективному договорі прописані з урахуванням усіх положень чинного законодавства, цьому передували колективні переговори.

    Питання охорони праці обговорювалися на засіданні педради, нарадах при директорові.

     Постійно здійснюється контроль за роботою системи забезпечення нормального функціонування будівлі школи. Відповідно оформлюються записи в журналі громадсько-адміністративного контролю з охорони праці.

        Протягом року в закладі було заплановано провести три «Тижні з охорони праці». Проведено два «Тижні з охорони праці», а один тиждень припав на період карантину. В ході яких здійснювалася перевірка стану кабінетів підвищеної небезпеки, наявності та правильності оформлення журналів реєстрації всіх видів інструктажів з питань охорони праці, пожежної безпеки учнів та працівників школи. Всі недоліки, які виявлялися, фіксувалися у відповідних актах та виправлялися.

   Відповідно до наказу по закладу від 04.11.2019 р. №457/о була проведена чергова атестація робочих місць за умовами праці. В результаті якої було затверджено Перелік робочих місць, професій і посад, працівникам яких підтверджено право на доплати до тарифних ставок або посадових окладів за роботу в шкідливих і важких умовах праці, а саме посаді кухар призначено доплату у вигляді 4% за роботу в шкідливих і важких умовах праці.

   А також, відповідно до наказу від 29.04.2020 р. №124 , було проведено планове навчання та перевірку знань з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності. Перевірка знань з охорони праці та безпеки життєдіяльності проводилась дистанційно у вигляді тестування за допомогою технічних засобів, у зв'язку з карантином. Було перевірено знання у 70 педагогічних працівників та 27 технічних працівників. Всі перевірені знають закони та нормативні акти з охорони праці, профілактику побутового травматизму, електробезпеку, пожежну, радіаційну безпеку, цивільний захист,гігієну праці, виробничу санітарію та безпеку дорожнього руху, поводження у надзвичайних ситуаціях тощо.

     Протягом усього періоду, який аналізується, було травмовано в побуті _51_

учень школи, що на 29 % менше ніж в минулому році. Під час освітнього процесу було травмовано 1 ученицю ( Колос Е. 6-Б кл.).

  2015-2016 навч. рік

2016-2017

навч. рік

2017-2018

навч. рік

2018-2019

навч. рік

2019-2020

навч.рік

Всього під час освітнього процесу сталося випадків 2 2 1 1 1
З них: травмування під час уроків фізичного виховання 0 2 1 1 0
травмування під час перерви 2 0 0 0 1
травмування при інших обставинах 0 0 0 0 0

50 нещасних випадків з дітьми, які сталися в 2019-2020 н.р. – це випадки за межами навчального закладу (побутовий травматизм).

Найбільш поширеними є травми, отримані в результаті падіння та ударів – це забої, розтягнення, переломи. Найчастіше травмування в побуті відбувається з вини самих потерпілих. У дорожньо-транспортні пригоди учнів школи не потрапляли.

     Усі травмовані це діти молодшої та середньої вікової групи (8-13 років). За статтю потерпілих нещасні випадки розділяються наступним чином: 35 травмованих складають хлопці, 16 - дівчата.

     Випадків травматизму виробничого і невиробничого характеру серед працівників не зафіксовано.

       Питання безпеки життєдіяльності учнів під час канікул постійно обговорювалися на класних годинах, батьківських зборах, інструктивно-методичних нарадах.

       Формування навичок безпечної поведінки, збереження та зміцнення здоров'я учнів – це основний напрям роботи школи. З цією метою в школі з 1-го по 11-тий класи вивчаються Правила дорожнього руху, проводиться місячник безпеки руху. Успішним є поєднання роботи з охорони життя й здоров'я з проведенням занять із цивільного захисту та надзвичайних ситуацій, відпрацюванням елементів евакуації учнів зі школи.

       З учнями школи перед зимовими та літніми канікулами проводився первинний інструктаж який фіксувався в журналах реєстрації інструктажів з безпеки життєдіяльності класу. Перед осінніми, зимовими, весняними, літніми канікулами проводилися комплексні бесіди з безпеки життєдіяльності учнів про що робилися записи в класних журналах на сторінці «Бесіди щодо запобігання дитячого травматизму».

     Кожним учителем-предметником проводився інструктаж перед виконанням завдання лабораторної або практичної роботи, зміною видів діяльності на уроках праці, фізики, хімії, інформатики, фізкультури про що робилися відповідні записи в класних журналах.

     Своєчасно проводилися цільові інструктажі з дітьми перед виїздом за межі школи: екскурсії, спортивні змагання, олімпіади – і фіксувалися в журналі інструктажу учнів з безпеки життєдіяльності.

     Класні керівники 1-11 класів щотижня проводили профілактичні бесіди щодо запобігання дитячого травматизму.

     Проаналізувавши роботу з ОП та БЖ за минулий рік з метою усунення недоліків та поліпшення роботи в даному напрямку потрібно в 2020 - 2021 навчальному році крім обов'язкових заходів наступне:

     а) оформити у коридорах школи силами класних колективів стенди з наочністю про безпеку дорожнього руху;

     б) проводити з залученням відповідних органів роз'яснювальну роботу, бесіди, заходи з учнями 1 – 11 х класів, їх батьками з профілактики захворювань та дитячого травматизму;

     в) посилити роботу по чергуванню вчителів та учнів по закладу з залученням учнівського парламенту та школярів.