Інструкція щодо вимог з утилізації використаних засобів індивідуального захисту

Posted in Охорона праці

Інструкція № 103

щодо вимог з утилізації використаних засобів індивідуального захисту

 

І. Загальні положення

         Враховуючи загальну загрозу ураження COVID-19, наказом головного державного санітарного лікаря України від 30.07.2020р.№ 42 затверджено Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину, якими передбачено обов'язкове носіння захисних масок здобувачами освіти при пересуванні приміщеннями закладу, а також використання усіма працівниками освітніх закладів засобів індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи. Також, передбачено на території освітніх закладів розміщення відповідних контейнерів/урн з кришкою для використаних масок.

          Разом з цим, у разі інфікування персоналу або здобувача освіти на COVID-19, відповідний використаний засіб індивідуального захисту може бути потенційно небезпечним та поширювати хворобу.

          Відповідно до вимог постанови Головного державного санітарного лікаря України від 22.08.2020 № 50 «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв'язку з поширенням корона вірусної хвороби (COVID-19)» при виявленні ознак респіраторної хвороби, за відсутності батьків, здобувачі освіти одягають маску та тимчасово повинні бути ізольовані в спеціально відведеному приміщенні закладу. У такому випадку використані маски від дітей (персоналу, який знаходиться з дитиною) з підозрою на захворювання на коронавірусну хворобу (COVID-19) можуть бути потенційно небезпечними та відносяться до медичних відходів категорії В (епідемічно небезпечних медичних відходів).

Умови поводження з медичними відходами категорії В передбачені наказом Міністерства охорони здоров'я України від 8 червня 2015 року № 325 «Про затвердження Державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами».

 

ІІ. Вимоги безпеки перед початком роботи

         2.1. Допуск до роботи персоналу закладу та здобувачів освіти здійснюється за умови використання засобів індивідуального захисту ( респіратора, захисного щитка або маски) після проведення термометрії безконтактним термометром.

         2.2. Миття рук та використання рукавичок здійснюються відповідно до вимог санітарного законодавства.

       2.3. Для захисту слизових оболонок очей , носа і ротової порожнини під час виконання професійних обов'язків, пов'язаних з ризиком розбризкування частинок слини, необхідно використовувати маску і захисні засоби для очей ( окуляри, захисний екран, маску із захисним екраном).

       2.4. Для захисту шкіри та запобігання забрудненню одягу під час виконання професійних обов'язків, пов'язаних з ризиком розбризкування частинок слини, необхідно одягати халат. У разі забруднення халат одразу знімають,після чого миють або дезінфікують руки.

       2.6. Організація централізованого збору використаних засобів індивідуального захисту, паперових серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та поліетиленовими пакетами, з подальшою утилізацією згідно з укладеними угодами на вивіз твердих побутових відходів.

ІІІ. Вимоги безпеки під час виконання роботи

       3.1. Медичні відходи категорії В збирають у тверду ( що не проколюється) упаковку (контейнери) або в одноразову м'яку (пакети) з відповідним маркуванням у місцях їх утворення впродовж робочої зміни.

       3.2. Контейнери закриваються кришками. При використанні м'якої упаковки після її заповнення працівник, що відповідає за збір відходів, зав'язує пакет або закриває його, унеможливлюючи висипання відходів. Транспортування відходів категорії В у відкритих ємностях не допускається.

     3.3. Будь-які операції з відходами проводяться тільки з використанням засобів індивідуального захисту і спецодягу.

     3.4. Відходи категорії В підлягають обов'язковому знезараженню (дезінфекції) засобами і обладнанням, дозволеними до використання в Україні в установленному законодавством порядку.

ІV. Вимоги безпеки після закінчення роботи

   4.1. Після знезараження відходи категорії В передаються на підприємства, що мають ліцензію на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами та мають відповідне сертифіковане обладнання.

   4.2. Наповнені пакети або контейнери після первинного збирання та дезінфекції герметизуються, позначаються біркою для маркування, переміщуються в накопичувальні контейнери, що закриваються кришкою. Контейнери для зберігання відходів повинні бути виготовлені з матеріалів, стійких до механічного впливу, високих та низьких температур, мийних та дезінфекційних засобів, закриватися кришками, конструкція яких не повинна допускати їх безконтрольного відкриття.

     4.3. Дезінфекція багаторазових ємностей для збору відходів категорії В у закладі проводиться після кожного використання.

     4.4. Медичні відходи, що становлять небезпеку для здоров'я людини, не можуть накопичуватися, тимчасово зберігатися, транспортуватися, знищуватися разом з іншими відходами.

V. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

       5.1. При використанні масок багаторазового вжитку – дотримання термінів заміни масок (не рідше 1 разу на 2-3 години або при забрудненні), централізоване прання та прасування.

     5.2.Забезпечити збирання використаних працівниками масок та рукавичок одноразового використання в окремі контейнери (урни) .

       5.3. Провести дезінфекцію використаних засобів індивідуального захисту одним із дозволених в Україні дезінфікуючим засобом. При дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфекційні засоби (спиртовмісні препарати, деззасоби на основі четвертинних амонієвих сполук чи хлорвмісні препарати) з дотриманням інструкцій до кожного окремого дезінфекційного засобу.