АНАЛІТИЧНА ДОВІДКА за результатами вивчення якості навчально-виховного процесу в гуртках ДЮЦ «Сузір'я» у І семестрі 2020-2021 навчального року

Posted in ДЮЦ "Сузір'я"

13-14-131014081016-phpapp02-thumbnail-4.jpg

 

АНАЛІТИЧНА ДОВІДКА

за результатами вивчення якості навчально-виховного процесу в гуртках ДЮЦ «Сузір'я»

у І семестрі 2020-2021 навчального року

   Діяльністьпедагогічного колективу дитячого юнацького центру «Сузір'я»

у І семестрі 2020-2021 навчального року була спрямована на здійснення навчання та виховання дітей та підлітків школи у позаурочний час.

На виконання листа Міністерства освіти і науки України від 27.09.20  № 1/9-612 «Про розвиток позашкільної освіти та забезпечення права на її здобуття» та листа Міністерства освіти і науки України від 10.07.20 № 1/9-436 «Про методичні рекомендації з питань організації освітнього процесу в закладах позашкільної освіти в 2020-2021 навчальному році» та вважаючи, що ДЮЦ «Сузір̕я» перебуває на шляху постійного розвитку, має достатні ресурси для реалізації поставлених державою та суспільством перед освітянами задач у сфері позашкільної освіти, що передбачає поліпшення її якості, створення умов для особистого розвитку та самореалізації кожного вихованця.

На початку навчального року відповідно до Закону України «Про позашкільну освіту» на базі ДЮЦ „Сузір’я”   було відкрито 6 гуртків (15 навчальних груп).

Гуртки працюють за такими напрямками: художньо – естетичним (13- груп), науково-технічним (2 групи). Всього у І семестрі до   гурткової роботи було залучено 358 учнів НВО № 20, з них :

Назва навчального

закладу

Загальна кількість дітей у гуртках Кількість дівчат Кількість хлопчиків Кількість дітей, які проживають в повній сім’ї Кількість дітей, які проживають в неповній сім’ї Діти, позбавлені батьківського піклування Діти, які виховуються в багатодітних сім’ях Діти, які виховуються в малозабезпечених сім’ях Діти – інваліди Діти, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС Діти, батьки яких, загинули, постраждали або є учасниками АТО Талановиті і обдаровані діти
Колектив естрадної пісні 76 48 28 57 19   3   1   14 12
хореографічний 141 106 35 113 28   3 1 1   20 20
Вокальний 31 30 1 25 6   2   1   2 6
фольклорний 27 24 3 25 2   2          
Ансамбль бандуристів 32 23 9 23 9 1 4     1   6
«Розвиток математичних здібностей» 51 21 30 45 6   2   1   2 10
РАЗОМ 358 252 106 288 70 1 16 1 5 1 38 54

                                     

Мережа гуртків відповідає типу закладу – комплексний позашкільний навчальний заклад.

Навчальні заняття були організовані за семестровою системою:

І семестр – з 14 вересня до 31 грудня.

У канікулярні, вихідні та святкові дні позашкільний навчальний заклад працює за окремим планом, затвердженим керівником закладу.

Забезпечення права учнів школи на одержання позашкільної освіт, набір дітей до гуртків було здійснено   шляхом опитування батьків молодших школярів, широкої рекламної компанії, яку на протязі вересня проводили керівники гуртків та старші гуртківці, за результатами психодіагностичного обстеження учнів перших класів працівниками соціально-психологічної служби школи та на підставі заяв батьків.

Згідно з планом роботи ДЮЦ «Сузір'я» та за планом адміністративного контролю, з метою визначення рівня ефективності гурткової роботи, її впливу на розвиток творчого потенціалу дітей та підлітків, мною, як завідувачем дитячим-юнацьким центром, протягом І семестру 2020-2021 навчального року вивчалася якість навчально-виховного процесу в гуртках ДЮЦ, залучення учнів НВО № 20 до гуртків, активність дітей під час проведення занять та виховних заходів, результативність роботи гуртків. Протягом жовтня-грудня було відвідано 10 гурткових занять, перевірені на відповідність програмам навчальні плани, вибірково плани-конспекти занять.

Під час відвідування занять виявлено, що керівники гуртків використовують різноманітні ефективні методи і форми роботи, планують свою діяльність відповідно до вікових особливостей учнів, достатньо уваги приділяють індивідуальній роботі з гуртківцями. Керівник фольклорного та вокальних гуртків Мамченко Г.В. спираючись на духовну спадщину українського народу, приділяє багато уваги підвищенню якості патріотичного, морального, естетичного виховання, створює сприятливі умови для навчання й розвитку своїх вихованців, враховує їхні індивідуальні нахили, здібності, інтереси.   Керівник хореографічного гуртка Бабенко О.О. активно працює на вдосконаленням акторської майстерності вихованців,   приділяє багато уваги танцювальним імпровізаціям.

Керівник гуртка «Розвиток математичних здібностей» Саєнко К.В., працює над здобуттям учнями практичних умінь і навичок, зокрема, пов’язаних  з усним рахунком, розвитком логічного мислення. Слід відмітити, що всі керівники гуртків стали більше використовувати на заняттях новітні технології).

Всі відвідані заняття мають чітку структуру, методично грамотно побудовані. Тривалість і структура занять відповідає нормативним вимогам. На початку занять керівники гуртків проводять інструктаж з безпеки життєдіяльності, нагадують вихованцям правила поведінки.

За результатами контролю занять керівникам гуртків були надані методичні рекомендації щодо організації навчального процесу, ведення документації, внесені зміни та доповнення до плану роботи методичного об'єднання керівників гуртків

Найважливішим завданням залишається охорона життя і здоров’я працівників та вихованців ДЮЦ. Адміністрація закладу постійно звертає увагу на санітарно-технічний стан приміщень, питання дотримання вимог охорони праці, пожежної безпеки, електробезпеки, безпеки життєдіяльності в навчально-виховному процесі й побуті. Згідно графіку внутрішкільного контролю перевірялися: дотримання правил безпеки життєдіяльності під час проведення занять та масових заходів, своєчасність проведення інструктажів,   санітарно-гігієнічний стан приміщень ДЮЦ. Результати контролю були узагальнені в аналітичних довідках та доводилися до відому   керівників гуртків, обговорювалися на адміністративних нарадах та засіданнях методичного об’єднання керівників гуртків, враховувалися при організації подальшої роботи центру.

Художньо-естетичне виховання є одним із традиційних напрямів роботи центру, що передбачає послідовну освітню діяльність, спрямовану на формування у дітей естетичного ставлення до життя, сприймання й розуміння прекрасного в мистецтві, природі, взаєминах людей, розвиток художніх потреб і здатності до художньої творчості.

У період потужної інформатизації та діджиталізації дуже багато напрямків переноситься в мережевий формат, інтернет-технології стали піковим переломним моментом людства.

Епідемія коронавірусу стала випробовуванням для позашкільної освіти.

Протягом І семестру навчального року силами педагогів та вихованців Центру було проведено: відео - концерт до Дня вчителя, відео- привітання молодших школярів «Святий Миколай у гості завітав». Керівниками гуртків були проведені з вихованцями новорічні «челенджі», записані і розміщенні на сайті школи музичні привітання. Під час новорічних канікул культорганізатором та керівниками гуртків було підготовлено та проведено: новорічні розваги для вихованців, майстер-класи з виготовлення новорічних прикрас, екскурсії по місту та відвідування кінотеатру «Портал»  Наші діти стали учасниками міських заходів. Так , до Дня міста був знятий кліп, у якому педагоги та вихованці центру привітали мешканців міста зі святом. Також до цього свята була підготовлена інсталяція «Осінній ноктюрн». Кожен захід підлягав обов’язковому оцінювально-рефлексивному аналізу, в якому брали участь адміністрація і педагоги закладу, вивчалася думка вихованців та їх батьків, інших учасників заходу.

Протягом І семестру колектив центру активно брав участь у онлайн конкурсах міського, обласного та   всеукраїнського рівнів. За результатами , вихованці центру отримали грамоти та подяки.

Участь та досягнення здобувачів ДЮЦ «Сузір̕я»

в обласнихмасовихзаходах у 2020 році

 

№ з/п Прізвище, ім’я, по батькові здобувача освіти Назва закладу позашкільної освіти Назва гуртка, прізвище, ім’я, по батькові Назва заходу, місце проведення, нагорода, реквізити нагороди
1

Вокальний ансамбль «Singing stars»

Молодша вікова категорія

НВО №20- ДЮЦ «Сузір'я»

Вокальний ансамбль

Мамченко Ганна Володимирівна

«Відкриваємо нові таланти»

ІІ місце

2

Бурага Денис Борисович

 

Старша вікова категорія

НВО №20- ДЮЦ «Сузір'я»

«Колектив естрадної пісні»

Дрезналь Ірина Геннадіївна

«Відкриваємо нові таланти»

І місце

3

Вокальни ансамбль «Барвинчата»

Молодша вікова категорія

НВО №20- ДЮЦ «Сузір'я»

«Колектив естрадної пісні»

Дрезналь Ірина Геннадіївна

«Відкриваємо нові таланти»

ІІ місце

4

Ансамбль бандуристів

«Барвисті струни»

старша вікова категорія 

НВО №20-ДЮЦ «Сузір`я» 

Ансамбль бандуристів

Ігнатенко Наталія Сергіївна

 

Обласний фестиваль-конкурс «Відкриваємо нові таланти»

 

II місце 

5

Хореографічний колектив «Dancemix»

Молодша вікова категорія

НВО №20-ДЮЦ «Сузір`я» 

Хореографічний

Бабенко Ольга Олегівна

«Відкриваємо нові таланти»

І місце

 

 

 

Участь та досягнення здобувачів освіти ДЮЦ «Сузір̕я»

у всеукраїнських масовихзаходах у 2020 році

 

№ з/п Прізвище, ім’я, по батькові здобувача освіти Назва закладу позашкільної освіти Назва гуртка, прізвище, ім’я, по батькові Назва заходу, місце проведення, нагорода, реквізити нагороди
1

Ансамбль бандуристів

молодша вікова категорія 

НВ О№20-ДЮЦ «Сузір`я»  

Ансамбль бандуристів

Ігнатенко Наталія Сергіївна

 

«Територія творчості» всеукраїнський етап

IІ місце

Наказ №12-01/1

Від 07.12.20202

 

2

Вокальний ансамбль «Singing stars»

молодша   вікова категорія

НВО №20 ДЮЦ «Сузір'я» Вокальний ансамбль Мамченко Ганна Володимирівна

«Територія творчості»

ІІ місце

Наказ №380-од від 23.11.2020 р.

 

3

Ансамбль бандуристів

молодша вікова категорія 

НВ О№20-ДЮЦ «Сузір`я»  

Ансамбль бандуристів

Ігнатенко Наталія Сергіївна

 

«Територія творчості» обласний відбірковий етап

дистанційно

I місце

Наказ № 380-од від 23.11.2020р.

 4

Ансамбль бандуристів

старша вікова категорія  

НВО №20-ДЮЦ «Сузір`я»   

Ансамбль бандуристів

Ігнатенко Наталія Сергіївна

 

«Територія творчості» обласний відбірковий етап

дистанційно

II місце

Наказ № 380-од від 23.11.2020р.

 

5

Хореографічний колектив «Dancemix»

Молодша вікова категорія

НВО №20-ДЮЦ «Сузір`я» 

Хореографічний

Бабенко Ольга Олегівна

«Територія творчості» обласний відбірковий етап

дистанційно

IIІ місце

Наказ № 380-од від 23.11.2020р.

 

Адміністрацією ведеться постійний контроль за здійсненням систематичного моніторингу рівня вихованості й розвитку дітей, професійної компетентності педагогічних працівників закладу, контроль за забезпеченням дотримання техніки безпечної праці й санітарно-гігієнічних норм, за веденням документації закладу та складанням звітності.

Педагогічний колектив центру складається із 6 педагогів (з них 5 основних працівників, 1 сумісник).   Компетентнісний підхід у роботі з педагогічними кадрами центру впроваджується через реалізацію напрямків, орієнтованих на розвиток ціннісно-смислового аспекту педагогічної творчості, мотивування й формування готовності до педагогічного креативу, реалізацію моделі позашкільного закладу, як закладу життєтворчості та успіху.)

позитивний духовно-моральний імідж навчального закладу: сприятливі, інноваційно-творчі умови роботи; акцент на інноваційному, творчо-пошуковому компоненті методичної діяльності; особистісно-зорієнтована методична підтримка діяльності педагога з боку адміністрації;

  • робота педагогічного колективу в напрямку генеральної ідеї; довіра, можливість експериментувати, виявляти ініціативу, творчість;
  • забезпечення педагогів навчальними програмами, інструктажами, рекомендаціями, необхідною сучасною інформацією про надбання педагогічної науки та практики, створення картотеки науково-методичної літератури, банку даних про вітчизняні та зарубіжні педагогічні технології; накопичення, зберігання та розповсюдження власних напрацювань педагогів закладу;
  • створення сприятливих умов для самоосвіти керівників гуртків у межах закладу; навчання на курсах підвищення кваліфікації, систематична самоосвітня діяльність протягом міжкурсового періоду;
  • створення умов для якісного проведення внутрішніх організаційно-методичних заходів та забезпечення участі педагогів у конкурсах, фестивалях, конференціях, семінарах поза закладом;
  • об’єктивна оцінка праці педагогів, об’єктивний контроль, атестація; можливість отримати визнання в колективі; моральне й матеріальне стимулювання.

Питанням підвищення педагогічної компетентності були присвячені засідання художньої ради, організаційно-методична нарада педагогів закладу «Нормативно-правова база освітньо-виховної діяльності ПНЗ, психолого-педагогічні та гігієнічні вимоги до сучасного заняття», методичний практикум для молодих фахівців «Методика розробки, вимоги до сучасного заняття та його аналіз», засідання методичного об’єднання «Основні положення компетентнісного підходу в організації навчально-виховного процесу», огляди статей та методичної літератури з питань педагогічної майстерності. У роботі з кадрами широко використовуються інформаційно-комунікаційні технології, інтернет-ресурси.

Основою успішної роботи центру є невичерпний творчий потенціал кожного педагога, відповідальність, розуміння вимог сьогодення, впровадження інновацій, участь у конкурсах, бо ж здійснюючи навчально-виховний процес, оновлюючи зміст освіти, творчо працюючи з обдарованими дітьми, педагоги закладу забезпечують своїх вихованців високими досягненнями, а заклад – високим рейтингом.